2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Menekülnek a cigányok Gyöngyöspatáról
2011. 04. 22. 00:00

A Véderő nevű szervezet péntek reggel kiképzőtábort nyitott Gyöngyöspatán. A Vöröskereszt buszokkal vitt el közel 300 nőt és gyereket. A cigányok menedékjogot kértek az USA-tól és Kanadától.

Elvitték a nőket és a gyerekeket

 

Gyöngyöspatáról busszal mintegy háromszáz cigány nőt és gyermeket szállítottak el péntek délelőtt, civil szervezetek segítségével. A Vöröskereszt bonyolította az akciót, az egyik ötletgazda pedig Richard Field, Magyarországon élő amerikai üzletember volt.

 

A cigányok a Véderő nevű paramilitáris szervezettől félnek. A Véderő péntek reggel        kiképzőtábort nyitott a település cigányok lakta részének közelében.

 

Itt nincs jövőnk

 

A gyöngyöspatai cigányság vezetője, idősebb Farkas János (aki a Roma Polgárjogi Mozgalom alelnöke is) azt mondta az Indexnek, hogy a falu cigány lakossága politikai menedékjogot kért az Amerikai Egyesült Államoktól és Kanadától. Kérelmüket már benyújtották a két ország budapesti nagyköveteinek, továbbá levélben fordultak Barack Obama amerikai elnökhöz és az EU vezető intézményeihez.

 

Farkas szerint 400-450 gyöngyöspatai cigány készül elhagyni az országot. "Itt nincs jövőnk. A házammal szomszédos telket megvette a Véderő, zaklatják a családomat. Így nem lehet élni, nem tudjuk a családdal ünnepelni Jézus Krisztus feltámadását, mert állandó megfélemlítés alatt vagyunk. Lemondatták a polgármestert, biztosak vagyunk benne, hogy jobbikos utódja lesz, Juhász Oszkár [1] azért szervezte ezt az egészet, hogy megszerezze a hatalmat" - fogalmazott.

 

Az USA nagykövetsége a menedékkérelemre még nem reagált, de a gyöngyöspatai ügyben már kiadtak egy közleményt. Eszerint "a nagykövetség szoros figyelemmel követi az eseményeket Gyöngyöspatán és Magyarország északkeleti térségében más helyeken". A közlemény szerint "a gyűlöletkeltés és a kisebbségi csoportok megfélemlítése elfogadhatatlan".

 

Field a terepen

 

Richard Field, Magyarországon élő amerikai üzletember is Gyöngyöspatán van. Õ többek között az American House [2] nevű alapítvány vezetője, aki rendszeresen a Vöröskereszttel együttműködve segít [3] magyarországi elesett embereken. Field korábban az LMP és a Civil Mozgalom nevű politikai szervezeteket is támogatta [4].

 

Field kedden egy tanoda ügyében ment Gyöngyöspatára, akkor értesült a Véderő tábornyitási tervéről. Ennek hatására riasztotta a Vöröskeresztet, és javasolta, hogy a cigányokat menekítsék el, mert a Véderő emberei lakóhelyükhöz nagyon közel készülnek lőgyakorlatokra. Selymes Erikkel, a Vöröskereszt főigazgatójával találták ki az evakuálást. A buszokat a hatvani Volántól a Vöröskereszt bérelte, és ők találták meg a szálláshelyeket is.

 

Korábban egy cigány jogvédő azt mondta az Indexnek, hogy Field finanszírozta a mentési akciót. Field viszont lapunknak azt mondta, hogy sok programjában támogatta már a Vöröskeresztet anyagilag is, de ebben az esetben nem ez történt.

 

A Vöröskereszt a világháború óta nem látott ilyet

 

A Vöröskereszt egy illetékese a dpa-nak azt nyilatkozta, hogy ez az első eset a második világháború óta, hogy a szervezet paramilitáris csoporttól fenyegetett civileket evakuál Magyarországon. A szervezet magyarországi főigazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy a helyiek már kedden kérték, hogy a nőket és a gyerekeket vigyék el táboroztatni. "A húsvéti táborozás célja élményszerzés a gyermekeknek és az elmúlt két hónapban kialakult etnikai feszültségek enyhítése" - közölte a Vöröskereszt.

 

Ma indulna a Véderő lövészete

 

A településen a Magyar Gárdához hasonló, Jobbikhoz kötődő polgárőr szervezet március óta járőrözéssel és gyűlésekkel hívta fel magára a figyelmet. Egy Véderő nevű szervezet pedig péntek reggel önvédelmi- és kiképzőtábort nyitott meg. Fegyverismeret, lövészet, közelharc oktatása lesz ott a program.

 

A cigányok egyik helyi aktivistája azt mondta az Indexnek, hogy ők kértek segítséget a meneküléshez. Féltek ugyanis, mert a Véderő tábora felé vezető út átmegy a falu cigányok lakta részén.

 

Egy civil szervezet helyszínen lévő aktivistája szerint mintegy négyszáz rendőr van már a településen. A rendőrök nem engedik, hogy a Véderőhöz tartozó emberek átmenjenek a cigányok lakta településrészen, és állítólag körbevették a paramilitáris csoport táborát is.

A rendőrség figyel

 

A Heves megyei rendőrség sajtóreferense azt mondta, hogy az egész környéken fokozott ellenőrzést rendeltek el. Konkrét számot nem mondott a Gyöngyöspatára kivezényelt rendőrök létszámáról, de azt közölte, hogy kellő számú erővel vannak jelen, hogy megvédjék a lakosságot. Soltész Bálint százados az Indexnek azt mondta, hogy folyamatosan figyelik, hogy történik-e jogsértés.

 

A fokozott ellenőrzést hétfő reggelig tervezik. A rendőrség nem tudott előre a péntek reggeli mentőakcióról.

 

Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért [5] elnöke szerint a megfigyelésen kívül a rendőrség nem is tudna most többet tenni, mert a Véderő tagjai magánterületen tartózkodnak. Szerinte jó döntés volt, hogy a rendőrök nem engedik a Véderő tagjait átvonulni a cigányok lakta utcákon.

 

Csillebércen táboroznak

 

A tábor miatt a településről menekülő nőket és gyerekeket Csillebércre és a Tisza-tóhoz viszik. Úgy tudjuk, hogy három napra készültek elmenni. Csillebércre még délelőtt meg is érkezett egy csoport, ahol az egykori úttörőtáborban kaptak szállást.

 

A csillebérci táborba 172 gyöngyöspatai asszony és gyermek érkezett. A Vöröskereszt két éjszakát fizet nekik, a családokat 3-4 fős szobákban szállásolták el. Tudósítónk helyszíni jelentése szerint sok csecsemő és 5-6 év körüli gyermek van a táborban. A gyerekeket délután elviszik a gyermekvasúthoz.

 

A romák nem örülnek a médiaérdeklődésnek. Akikkel tudósítónknak sikerült beszélni, azok azt mondták: Gyöngyöspatán nem tudták megmondani nekik, miért kell elhagyni az otthonukat, hova jönnek és mennyi időre.

 

A hét elején kereste meg a tábort a Magyar Vöröskereszt országosvezetősége, hogy az anyáknak és gyermekeknek szeretnének húsvétitáborozást szervezni, mondta az Index munkatársának Haraszti István a Csillebérci Szabadidő Kft.ügyvezető igazgatója. Eredetileg 300 főt akartak elszállásolni, de a táborban csak 172 embernek tudtak helyet  adni.

 

Civil takarítók

 

A Föld napja alkalmából péntekre takarítást és kertásást szerveztek [6] civilek, közösen a gyöngyöspatai cigányokkal. Az otthon maradt férfiak közül sokan szemetet szednek, patakmedret tisztítanak. A takarításhoz szükséges eszközöket a Richard Field vezette American House alapítvány vásárolta.

 

Több mint egy hónapja tart a hisztéria

 

A Véderő tagjai múlt szombaton érkeztek Gyöngyöspatára, a helyi cigányok szerint csak azért, hogy megfélemlítsék [7] őket. A településen akkor kezdődött a szélsőjobbos szervezetek felvonulási sorozata, amikor egy helyi lakos február végén öngyilkos lett. Az idős férfi a helyi Jobbik elnöke szerint [8] azért vetett véget az életének, mert úgy volt, hogy a szomszédjába árvízkárosult cigányok költöznek. A témát felkapta a Jobbik, megjelentek a Szebb Jövőért Polgárőregyesület emberei, majd a Véderő vett telket a cigánysor feletti dombon.

 

A múlt hétvégén tovább növelte a feszültséget, hogy egy cigány család azt állította, hogy éjszaka kővel betörték az ablakukat, a tettes nem került elő. Egymásnak ellentmondó hírek érkeztek [9] további összetűzésekről, figyelmezettő lövésekről, a Véderő és a cigányok közötti trágár üvöltözésről.

 

Kedd óta nincs a falunak vezetése, mert egészségügyi problémakra hivatkozva lemondott [10] Tábi László polgármester.