2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kocsis Máté (Fidesz): az állam nem osztozik senkivel a rendfenntartás jogán
2011. 04. 22. 00:00

Az állam nem osztozik senkivel a rendfenntartás jogán - mondta Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselője, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke pénteken Budapesten.

Mint közölte, megengedhetetlen megkérdőjelezni az állami erőszakmonopólium kizárólagosságát. Magyarországnak nyugalomra van szüksége, ezt a választópolgárok tavaly már egyszer világossá tették - mondta.

 

Kocsis Máté rámutatott: pénteken megjelent és szombattól hatályossá is válik az a kormányrendelet, amely bezárja azt a kiskaput, amellyel visszaélve sokan a rendfenntartás joga mögé bújva megkérdőjelezték az állami erőszakmonopóliumot.

 

A kormánypárti politikus elmondta: a Fidesz-frakció álláspontja szerint "egy szervezett, előre kitervelt akcióról" van szó Gyöngyöspata esetében. A településről 300 helyi roma embert szervezetten utaztattak el, evakuálásnak beállítva azt.

 

Bizonyos politikai erők az utaztatást "az ország lejáratására használják fel", ahogy ezt az új alkotmány és a médiatörvény kapcsán már megtették. Utóbbi két esetben "Magyarország bebizonyította igazát, és biztos vagyok abban, hogy ez ebben az esetben sem lesz másként" - fogalmazott.

 

Kocsis Máté felhívta a figyelmet: Gyöngyöspatán a rendőrség hetek óta jelen van, ha törvénysértést észlel, akkor fellép. Erre példaként hozta fel, hogy a véderő vezetőjét, Eszes Tamást őrizetbe vették.  

 

"Az egész ország tanúja annak az aljas és szégyenteljes politikai kultúrának" amit a Jobbik, az MSZP és az LMP folytat. Az ellenzéki pártok bebizonyították, hogy politikai érdekből képesek emberek és települések életét tönkre tenni, mesterségesen feszültséget kelteni romák és nem romák között és erre még a vöröskeresztet is képesek felhasználni - folytatta.  

 

A fideszes országgyűlési képviselő hangsúlyozta: ismerjük a problémákat és tudjuk is azokat kezelni, nincs szükség külső beavatkozókra. "Elképedve értesültek arról", hogy az LMP legismertebb mecénása, Richard Field amerikai üzletember "hathatósan segítette az akciót", és abban a magukat romavédő civil szervezeteknek mondó egyesületek is részt vettek.  

 

Kérdésre Kocsis Máté elmondta: ha nincs a Jobbik és az LMP, akkor Gyöngyöspatán nyugalom van. Megengedhetetlen a Jobbik által szorgalmazott tábor létrehozása bármelyik településen és az indulatok LMP általi további szítása is. A rendfenntartás joga nem használható fel pártpolitikai célokra - emelte ki.

 

Gyöngyöspatára a magát Véderőnek nevező mozgalom katonai alapismereteket oktató tábort hirdetett meg, péntektől vasárnapig.