2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Feltűnést keltett a világban a romamentő akció
2011. 04. 22. 00:00

A gyöngyöspatai romák kimenekítéséről először az AP amerikai hírügynökség számolt be. "Félünk, és meg is van rá az okunk" - idézték Farkas Jánost, a gyöngyöspatai cigányság vezetőjét.

A tudósítást számos külföldi orgánum is átvette vagy közölt belőle részleteket, a Washington Post honlapján képpel jelent meg, míg egy részlet olvasható belőle a CBS News-on is. A Szabad Európa Rádió azt írja, hogy a Vöröskereszt kimenekített több száz romát, és beszámol a történtekről a Voice of America is.

 

A Reuters által péntek kora délután kiadott tudósítás szerint több száz roma menekült el Gyöngyöspatáról szélsőjobboldali polgárőrök lehetséges támadásaitól tartva. Idézik Horváth Aladárt, a Roma Polgári Jogi Mozgalom vezetőjét, aki azzal vádolta a kormányt, hogy túl keveset tesz a roma családok védelméért. "Felkértük a Vöröskeresztet, hogy segítsen kimenekíteni ezeket az embereket. Megijedtek, és biztonságban akarnak lenni a húsvéti ünnep alatt" - mondta.

 

A BBC News a Reuters és az AP tudósítósára is építve szintén címlapon közölt cikket a gyöngyöspatai eseményekről. Az AP-re hivatkozva idézik Eszes Tamást, a Véderő parancsnokát, aki szerint a cigány bűnözés "létező probléma, amelyet nem lehet tagadni." A cikk kitér a 2008 és 2009 közötti romagyilkosságokra is.

 

A brit Telegraph is beszámolt róla, hogy a Vöröskereszt közleménye szerint ez az első eset a második világháború óta, hogy a szervezet paramilitáris csoporttól fenyegetett civileket evakuál Magyarországon. Farkas János azt mondta, hogy a falu roma lakossága terrorizálva érezte magát a szélsjobboldali aktivisták jelenléte miatt, írja a lap varsói tudósítója. "A gyerekeket el kellett küldeni a hétvégére, mert nem tudnának aludni éjszaka" - idézi a Telegraph.

 

Szélsőjobboldaliak űzik el a kisebbséget a magyar faluból címmel számol be a gyöngyöspatai helyzetről a Spiegel internetes oldala. A cikk bevezetője szerint nyílt rasszizmus tapasztalható Európa közepén és az unió soros elnöki posztját betöltő ország nem elég határozottan lép fel a szélsőségek ellen, ezért a Vöröskeresztnek kellett több száz romát biztonságba helyeznie. A lap felidézi, hogy a szélsőségesek nemcsak Gyöngyöspatán jelentenek problémát. Önjelölt polgárőrök masíroznak hetek óta a roma többségű településeken, hogy ezzel  - legalábbis a magyar parlamentben a szélsőjobbot képviselő Jobbik szerint  - a "cigánybűnözésre" hívják fel a figyelmet.

 

A lap idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitungot is, amely szerint a magyar hatóságok eddig nem tudtak úrrá lenni a szélsőségeseken. Hajdúhadházon a Szebb Jövőért polgárőr egyesület öt tagját vették őrizetbe, de két nappal később már szabadlábon voltak. Rubi Gergely jobbikos képviselő bejelentette: a csoport tovább masírozik, hogy javítsa a közrendet és a biztonságot.

 

A Süddeutsche Zeitung online kiadása képes beszámolót közöl a gyöngyöspatai romák elszállításáról. Mint írják, a Vöröskeresztnek 277 nőt és gyermeket kellett kimenekítenie Gyöngyöspatáról egy szélsőjobboldali félkatonai szervezet miatt, amely a terrorizálja a cigány kisebbséget. A helyi rendőrség kezdetben nem avatkozott közbe, bár a roma szervezetek jelezték: a szervezet jelenléte félelmet kelt a lakosságban. Miután a romákat buszokkal elszállították, a településen csak akkor jelentek meg nagyobb rendőri erők.

 

A dpa német hírügynökség tudósítására hivatkozva képpel számol be a gyöngyöspatai akcióról a svájci Neue Zürcher Zeitung online kiadása. A lap azt írja: a húsvéti hétvégére a szélsőjobboldali Véderő a település határán kiképzőtábort állított fel, ahová a résztvevők egyenruhában és gumilövedékek kilövésére alkalmas fegyverekkel jelentek meg.

 

A lap idézi, hogy a magyar kormány többször hangsúlyozta: nem engedi meg, hogy az állam erőszak-monopóliumát ilyen csoportok átvegyék. Idézik Pintér Sándort belügyminisztert is, aki csütörtökön azt mondta: a rendőrségnek nagyobb felhatalmazásra van szüksége ahhoz, hogy az ilyen szélsőséges polgárőrségek tevékenységét megakadályozza.

 

A Deutsche Welle szerint Magyarország régóta küzdött, hogy integrálja a roma lakosságot, akik közül a legtöbben elvesztették állásukat, amikor a kommunizmus összeomlott.