2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog Zoltán: felelőtlenség azt a hírt kelteni, hogy Gyöngyöspatáról el kellett menekülni
2011. 04. 22. 00:00

Balog Zoltán államtitkár szerint felelőtlenség azt a hírt kelteni, hogy a Gyöngyöspatán olyan veszélyhelyzet volt, ami miatt el kellett menekülni a településről.

Az államtitkár, aki azután nyilatkozott, hogy tájékozódott a helyzetről Haraszti Istvánnál, a Csillebérci Szabadidő Kft. ügyvezető igazgatójánál, személyes tapasztalatai alapján úgy fogalmazott, hogy a tábor inkább hasonlít egy hétvégi kirándulásra, mint egy menekülttáborra. Emlékeztetett arra, hogy a szálláshelyeket vasárnap estig bérelték ki.

 

Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a gyöngyöspataiak nem elmenekültek, hanem egy hétvégi kirándulást szerveztek, azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. Felelőtlenségnek nevezte azt a hírt kelteni, hogy olyan vészhelyzet volt, ami miatt el kellett menni a településről.

 

Hozzátette, létezik egy olyan stresszhelyzet, "amit jó ha ezen a hétvégén kipihennek. Ez teljesen más dolog, mintha valakiket olyan konkrét fenyegetés ér, ami miatt el kell hagyni a falut".

 

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a romák nem a Véderő gyakorlata miatt hagyták e el a települést, azt mondta, hogy egy több napra leszervezett csillebérci programról van szó.

 

Közölte, Csillebércen azt akarta megtudni, hogy a gyöngyöspataiak milyen körülmények között élnek a táborban. Hozzátette, ha nem utaznak haza a hétvégén, akkor szeretné őket meghívni egy parlamenti látogatásra.

 

Kijelentette azt is, hogy a településen az elmúlt hetekben senkit semmiféle bántalmazás nem ért. Hozzátette, emellett viszont ő is úgy gondolja, hogy az emberekben fizikai erőszak nélkül is lehet félelmet kelteni. Leszögezte, hogy a rendőrség jelenlétének a félelemkeltésnek is elejét kell vennie. Hangsúlyozta, hogy  rendőrség senkit nem engedett áthaladni a cigánytelepen, aki félelmet kelthetett volna.

 

Elmondta, hogy az elmúlt időszakban tárgyalt a kisebbségi önkormányzat vezetőjével, emberi jogi szervezetekkel, fogadta a település azóta már lemondott polgármesterét illetve az alpolgármestert és a helyi plébánost.

 

Közölte, hogy a településen konfliktushelyzet van, amit rövidtávon a rendőrség kezel, de közép- és hosszútávon a kormányzat dolga, hogy biztosítsa a munkát, a tanulási lehetőségeket és a békés együttélés feltételeit. Véleménye szerint ehhez adottak a feltételek és éppen ezekről beszélgettek a település vezetőivel. "Megnézzük, milyen lehetőség van arra, hogy a békés egymás mellett élésnek se a nyomor ne legyen akadálya, se a személyes konfliktusok" - mondta az államtitkár.

 

Hozzátette, egyébként nem gondolja úgy, hogy a gyöngyöspataiaknak a jövő héten is Csillebércen kellene maradniuk, mert a rendőrségnek az a feladata, hogy megvédjen minden állampolgárt és ezt a rendfenntartók eddig is megtették.