HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Gyöngyöspata: állami asszisztálás egy etnikai konfliktushoz?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  kállai ernő
2011 április 19    Forrás: Sallai Sándor - Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Élesen bírálta a kisebbségi ombudsman a rendőrséget és a Belügyminisztériumot, mert szerinte késve avatkoztak bele a gyöngyöspatai eseményekbe. Kállai Ernő úgy véli, hogy az "egyenruhások" bevonulása előtt nem volt jelentősebb feszültség Gyöngyöspatán a romák és a nem romák között, viszont a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, illetve a Jobbik megjelenése után kiéleződtek az ellentétek.

Hirdetmény

"Foglyul ejtett közösségnek" nevezte Kállai Ernő kisebbségi ombudsman a gyöngyöspatai romákat a legújabb vizsgálati jelentésének bemutatásakor kedden, Budapesten. A csaknem negyven oldalas beszámoló a márciusi gyöngyöspatai eseményeket és az ahhoz hasonló jelenségeket vizsgálta. Ahogy azt a Roma Sajtóközpont (RSK) hírül adta, március 1. és 15. között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület rendszeresen "járőrözött" a településen, március 6-án a pedig a "cigányterror" ellen tartott ott rendezvényt a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és a Jobbik 1500-2000 fő részvételével. 

 

Kállai Ernő élesen bírálta a rendőrséget és a Belügyminisztériumot, mert szerinte késve avatkoztak bele a gyöngyöspatai eseményekbe. A roma közösség tíz napig nem kapott semmilyen segítséget, mert a rendőrség bizonytalan volt. Kiemelte, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai éjszaka és hajnalban is "járőröztek" és énekeltek a cigányok lakta utcákban, a romák pedig rendkívüli félelemről és az üldöztetés érzéséről számoltak be a militáns csoport megjelenését követően.

 

Szombaton a város Kecskekő településrészére érkeztek a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő, és a Betyársereg egyenruháját viselő militáns csoportok. A Véderő egyik "századosa" telket és borospincét vett a cigánysor közelében, a vendégei tereprendezésre indultak hozzá. A fekete "egyenruhások" zaklatták a gyöngyöspatai cigánytelep lakóit, az egyik romák lakta házba ismeretlenek követ dobtak, betörve annak ablakát. A támadásban senki nem sérült meg.

 

Kállai Ernő szerint a Magyar Gárdához hasonló szervezetek a jogi szabályozás hézagait kihasználva "polgári" járőrözést végeznek a "cigány bűnözésre", illetve bűnmegelőzésre hivatkozva, ez pedig megfélemlíti a helyi romákat. Az ombudsman beszámolója cáfolta azokat a sajtóhíreket és politikai kommentárokat, hogy Gyöngyöspata legfőbb problémája a "cigánybűnözés", és a nem romákat félelembe tartó "cigányterror."

 

A vizsgálati jelentés megállapítja, hogy a militánsok március 6-i felvonulása után éleződtek ki az ellentétek Gyöngyöspatán a romák és a nem romák között. Kállai Ernő azt gyanítja, hogy politikai manipuláció áldozatává váltak a helyiek, és felhívta a figyelmet arra, hogy a gyöngyöspatai "megszállás" bármikor megismétlődhet, hiszen az országban számos olyan település van, ahonnan lényegében kivonult az állam. Ezt a helyzetet használhatja ki az a párt, amely retorikájában többek között a bűnözés és a cigányság fogalmának összemosására, valamint a kollektív felelősség elvére épít.

 

Pénteken nyílik Gyöngyöspatán, a Véderő egyik "századosának" telkén a szervezet háromnapos kiképzőtábora, ahol katonai és önvédelmi alapismereteket sajátíthatnak el a 14 évesnél idősebb érdeklődők. A tananyagban egyebek mellett fegyverismeret, elméleti és gyakorlati lövészeti ismeret, katonai közelharc, és éjszakai harcászat szerepel.

 

Kállai Ernő sürgette, hogy az állam a törvények betartatásával akadályozza meg az ilyen és ehhez hasonló jelenségeket. A kissebségi ombudsman azt kéri a legfőbb ügyésztől, hogy vizsgálja ki, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Betyársereg, valamint a Véderő tagjai elkövették-e a közösség tagja elleni erőszak bűntettét. Az országos rendőrfőkapitánynak pedig azt ajánlja, akadályozza meg, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület és az ahhoz hasonló szervezetek folytathassák a tevékenységüket, vizsgálja meg és értékelje a gyöngyöspatai események jogi minősítését, majd hozza nyilvánosságra az ezzel kapcsolatos álláspontját. A közigazgatási és igazságügyi minisztertől pedig azt kéri Kállai Ernő, hogy kezdeményezze az egyesülési jogról szóló törvény módosítását annak érdekében, hogy a bíróságok gyorsított eljárásban döntsenek az egyesületek törvénysértő tevékenységének felfüggesztéséről szóló indítványokról.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Dikh TV november elejéig kódolatlanul elérhető

  • Csoda, hogy egyáltalán létezik

  • Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

  • Az ellenzék adhatja az ORÖ-elnökét, Flóri nagyot bukhat!

  • Az FCÖ-ben újra nyert Csóka János PálCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt