HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Balog Zoltán: a munkaképes cigány férfiak 85 százalékának nincs munkaviszonya

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  romák, kisebbségek
2011 április 19    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A magyarországi munkaképes cigány férfiak 85 százalékának nincs munkaviszonya - mondta Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a romák társadalmi integrációjáról szóló konferencián kedden Budapesten.

Hirdetmény

Ez az arány a 80-as években még 15 százalék volt, de a 90-es évek elején a munkaerő-piaci összeomlás másfél éven belül másfél millió munkahely megszűnésével járt, és a romák nagy többsége nem talált új munkahelyet, részben alacsony képzettsége miatt. Ezért számos családban már több generáció nem tudja, hogy mit jelent munkaviszonyban dolgozni - tette hozzá az államtitkár.

 

Kiemelte, hogy a cigányság helyzetének javításában a két legfontosabb dolog a munka és tanulás, ezek pedig a Magyar Honvédségben már most is biztosítva vannak - tette hozzá.

 

Hangsúlyozta: elsősorban azoknak tudnak segíteni, akik maguk is akarják, és ehhez teljesíteni is kell. A Magyar Honvédség által kínált pályán a teljesítményhez mérten az előmenetel is kiszámítható.

 

Balog Zoltán előadásában arra is kitért, hogy akiket az állam az óvodától a felsőfokú végzettség megszerzéséig segít, azoktól azt kérik, hogy adjanak vissza valamit azáltal, hogy visszatérnek a közösségükbe, és társaik felzárkózását is segítik.

 

Mint mondta, a hadseregben szinte száz százalékig megvalósulnak azok a programok, amelyeket ő is javasolt volna. Hozzátette: az európai roma keretstratégiában is ki fogják emelni, hogy a Magyar Honvédség mennyit tett a romák felzárkóztatásáért, mivel az a többi ország számára is példaértékű lehet.

 

Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke is azt mondta: az esélyegyenlőség kérdésében a honvédség a magyar táradalom egyik legjobban teljesítő intézménye.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a cigány honvédek éppen olyan jól teljesítenek, mint bárki más. A Magyar Honvédségben együtt, egy közös és nemes cél érdekében, a haza védelméért dolgozik mindenki - fogalmazott a kabinetfőnök. Kiemelte, hogy egyenlő esélyek biztosítása mellett az is fontos, hogy meglássák mindenkiben az értéket, amelyet ki tud bontakoztatni, és haza szolgálatába tud állítani.

 

Mint mondta, a honvédségben a romák mellett a nők társadalmi egyenlőségét is kiemelten kezelik. Az elmúlt években a Magyar Honvédségben dolgozó nő aránya megemelkedett, jelenleg a hivatásos és szerződéses katonák csaknem 20 százaléka nő.

 

A nők jelenléte jó hatással van a férfiakra - mondta előadásában Szarka Gábor. A tapasztalatok szerint ugyanis a nők társaságában a katonák kulturáltabban viselkednek, és az alkoholfogyasztás is csökkent.

 

A konferencián Berényi László fideszes országgyűlési képviselő, az Országos Roma Önkormányzat alelnöke hangsúlyozta: Magyarországon van társadalmi kirekesztés, de a Magyar Honvédség romák társadalmi integrációjáért tett törekvéseiről - kiemelve a katonasuli programot, illetve az esélyegyenlőségi tábort - elismerően szólt.

 

Hangsúlyozta továbbá, hogy a hadsereg azért is kiemelt lehetőség a roma fiatalok számára, mivel a biztos munkahely és megélhetés mellett például az egyenruha viselése egyfajta tekintélyt is ad.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy az egész rendszeren változtatni kell. Elmondása szerint ugyanis az elmúlt években az adófizetők pénzéből a romák helyzetének javítására szánt több tízmilliárd forint el sem jutott hozzájuk.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   leleplezés  | 2011 április 20 08:54:35 like(0) dislike(0)

A cigány az ez előtti világban a tróger munkát végezte az utakat építette, a az építő iparban tevékenykedett, mert akkor is levoltunk nézve és mindíg a legmocskosabb munkát adták a cigányoknak, mint pl. az utcaseprést,stb. 

most viszont a katonaságot találták ki nekünk és összezárva, állandó felügyelet mellet, mert úgye a katonaságnál fegyelem van és abban biztos vagyok, hogy a kiképzők és a parancsnokok magyarok lesznek! Így állandóan szemelőtt lesznek a cigányok, de ez a katonaság ugyan úgy a a munkát tekintve a leg trógerebb munkára lesz küldve, mivel cigányok fogják kitölteni az állományt.

azt nem értem, hogy rengeteg diplomás és éretségizett cigányok vannak az ország különböző pontjain, de egyet sem látunk a közszférában dolgozni. Oda bezzeg nem kellenek a cigányok. LEHET GONDOLKODNI!!!

#1   leleplezés  | 2011 április 20 08:45:14 like(0) dislike(0)

Ehhez kurva nagy ész kellet, hogy megállapitsa ez a nagyokos Balog , hogy a cigányok 85% ának nincs minkaviszonya.

Erről ők tehetnek, mert a 8 órás közmunkát is elvettétek rohadékok

Ennyi mellébeszélés amit ez a kormány csinál, az már felháborító, hát inkább munkahelyeket hoznának létre gyárakat, iparokat éa a TSZ világot hoznák vissza, nem pedig a törvényeket szövögetnék kényük kedvük szerint. Ami persze nem hogy segítené a parasztot, hanem mégjobban hátrányba sodorja. ez nekik demokrácia? ez az igazi kiskirályoskodás!!!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA