HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Az elfogultsági indítványról szóló döntéséig Miszori László tárgyalja a büntetőügyet

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 április 18    Forrás: mti


Ez a cikk archív

Addig, amíg a védő által beterjesztett elfogultsági indítványról nem határoz a Pest Megyei Bíróság kijelölt háromfős tanácsa, továbbra is Miszori László tanácsvezető bíró tárgyalja a hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadássorozat büntetőügyét - mondta a Pest Megyei Bíróság szóvivője hétfőn az MTI érdeklődésére.

Hirdetmény

Kende Katalin tudatta: egy bírósági perben egy adott bíró összeférhetetlenség vagy elfogultság miatti kizárását a büntetőeljárási törvény szabályozza.

 

A romák elleni támadássorozat múlt hét szerdai tárgyalásának kezdetén jelentett be elfogultságot a Pest Megyei Bíróság tanácsvezető bírája, Miszori László ellen az elsőrendű vádlott, Kiss Árpád és védője. Az ügyvéd, Bérdi Zsolt az indítványát azzal magyarázta, hogy a bíró a korábbi tárgyaláson azzal a kijelentésével, hogy "most izgalmas rész következik", minősítette a bizonyítási eljárási dokumentumokat, és egy telefonszámról a szakértői jelentés ismertetése nélkül megállapította, hogy az védencéé, Kiss Árpádé, ezzel prejudikált.

 

Kiss Árpád azért jelenteKiss árpád Sándortt be elfogultságot, mert állítása szerint a bíró olyan fotót mutatott fel bizonyítékként a 2009. április 22-én Tiszalökön elkövetett gyilkosság vádpontjával összefüggésben, amely nem ott készült, és a bíró a felvételt felmutatva kijelentette, hogy a fotón maga a vádlott is szerepel.

 

Miszori László a tárgyaláson a jegyzőkönyvbe rögzítve azt mondta: nem érzi magát elfogultnak, és a pert folytatta.

 

Kende Katalin, a Pest Megyei Bíróság szóvivője az MTI-nek hétfőn azt mondta: az elfogultsági indítványról egy háromfős tanács (egy másik bíró és két ülnök) dönt a Pest Megyei Bíróságon, de a bírói tanácsot még nem jelölték ki, ugyanis a tárgyalási jegyzőkönyveket nem szerezték be.

 

A szóvivő közlése szerint nincs határidő, hogy az indítványról mikorra kell dönteni, és a határozat ellen fellebbezésnek nincs helye. Az ügydöntő határozat ellen panasszal lehet élni.

 

Abban az esetben, ha a Pest Megyei Bíróság tanácsa úgy ítéli meg, hogy az ügyben elfogult a bíró, a teljes büntetőpert új tanácsvezető bíró kijelölésével elölről kell kezdeni. Ez viszont hónapokkal kitolhatja a megismételt bírósági per kezdetét, mert a bírónak a tárgyalásra való felkészülése során tanulmányoznia kell a több mint 33 ezer oldalnyi iratokat, mentesíteni kell korábbi tárgyalásitól, mint ahogy az Miszori László esetében is megtörtént tavaly októberben, és ki kell jelölni a tárgyalási napokat.

 

Kende Katalin az MTI-nek elmondta azt is, hogy az elölről kezdődő büntetőperekben már nem kell újra megidézni a vádlottakat és a tanúkat, hanem az addig elhangzottak jegyzőkönyvét kell felolvasni.

 

Addig, amíg az elfogultsági indítványról határozatot hoz a bíróság, Miszori László tárgyalja a romák sérelmére elkövetett büntetőügyet. A monstre per kedden tanúmeghallgatással folytatódik.

 

Elsőként az ügy koronatanújának számító F.-né Ny. Évát - aki az elsőrendű vádlottnak a szeretője és mind a négy férfi munkáltatója volt - hallgatja meg a bíró, aki a Pest Megyei Főügyészség által ismertetett vádirat szerint az első-, a másod- és a negyedrendű vádlottnak a 2009. április 22-i tiszalöki gyilkosság után segítséget nyújtott a menekülés közben elakadt autójuk kiszabadításában, és saját autóján Debrecenbe vitte a férfiakat, ahol elrejtették fegyverüket.

 

F.-né Ny. Évát 2009. augusztus 21-én, a kislétai gyilkosság után a debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhelyről, ahol a támadássorozathoz használt fegyvereket rejtegették, szintén előállították a feltételezett elkövetőkkel együtt, de a büntetőügyben csak tanúként szerepel.

 

Az asszony korábban a sajtónak adott nyilatkozataiban azt mondta, nem volt tudomása arról, hogy munkatársainak közük lenne a bűncselekmény-sorozathoz, és arról sem volt tudomása, hogy a Perényi 1-ben rejtegetik a támadássorozathoz használt fegyvereket. Kihallgatási jegyzőkönyvében viszont már arról beszélt, hogy Kiss Árpád és társai többször életveszélyesen megfenyegették és folyamatosan rettegésben tartották, nehogy elárulja őket.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt