2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romakérdés: "szegényellenes maszatolás folyik"
2011. 04. 17. 00:00

Horávth Aladár úgy látja, a mai magyar kormányzat politizálásával ellentétes az, amit Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő irányításával megfogalmazott az Európai Unió parlamentje.

A magyarországi roma integrációs politika kilátásairól rendezett nemzetközi konferenciát a Magyarországi Munkáspárt 2006, a Zöld Baloldal és a Roma Polgárjogi Mozgalom szombaton Budapesten. Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke az Európai Baloldali Párt fővédnökségével megtartott tanácskozás utáni sajtótájékoztatón azt mondta: olyan fontos tényeket tudtak összegyűjteni, amelyek alapvetően segítik az európai baloldal és a partnerszervezetek politikáját, hogy egész Európában gátat lehessen szabni a társadalom szétszakadásának.

 

A politikus bejelentette: pártja kezdeményezni fogja a Jobbik feloszlatását, mert "teljesen nyilvánvalóvá vált", hogy a párt felelős az olyan típusú konfliktusokért, mint amilyen Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon kialakult. Az MSZOSZ-székházban tartott konferenciát Pierre Laurent, az Európai Baloldal Párt elnöke, egyben a Francia Kommunista Párt országos titkára nyitotta meg; az 50-70 fős közönség előtt mások mellett olyan szakértők beszéltek, mint Berki Judit szociálpolitikus, Lengyel László közgazdász, Fleck Zoltán jogszociológus és Majtényi Balázs jogász.

 

A konferencia előadói a "Mindannyian cigányok vagyunk, Nem az apartheidre" feliratú tábla előtt beszéltek. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője a sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban elmondta: a konferencián nem azt állapították meg, hogy a jelenlegi kormány apartheidpolitikát folytat, hanem "azt mondtuk, az elmúlt 20-25 év kormányzati felelőtlensége ágyazott meg a szélsőjobboldalnak, és ebben mindkét oldal egyetemlegesen felelős". Arról beszélt: a magukat demokratikusnak tartó jobb- és baloldali pártok neoliberális gazdaságpolitikát, nagytőkét kiszolgáló, a legszegényebb társadalmi csoportokkal szemben közönyös, cinikus és sokszor antiszociális politikája vezetett ahhoz, hogy azokban a kistérségekben, ahol a cigányokkal szemben szegregációt alkalmaztak, megszűnt a jogállam, és "oda folyt be a nácizmus, a Magyar Gárda és a Jobbik".

Horváth Aladár úgy fogalmazott: "szociális cunami" keletkezett a mai kormányzati döntések következtében. A 16 százalékos adókulccsal 500 milliárd forintot csatornáznak át a legszegényebbektől a gazdagabbakhoz, a rezsiköltségek radikális emelkedésével tovább nő a szegények kiszolgáltatottsága, a nyugdíjak még az infláció mértékével sem emelkednek, ezenkívül a devizahiteleseknek hiába ígértek támogatást, több százezer embernek kell szembenéznie a kilakoltatás rémével. A gyerekek utáni adókedvezmények csak a jobbmódúakat érintik és a beígért egymillió munkahelyből, időarányosan, százezer helyett mínusz 80 ezer a mérleg - sorolta a gondokat. "Magyarországon súlyos gazdasági-társadalmi lecsúszás van" - mondta, hozzátéve, ezzel egyidejűleg olyan politikai kultúrát építenek ki, amely a második világháború előtti Magyarország képét idézi fel.

 

Azt mondta, a kormány döntései egyértelműen az integrációval szembehelyezkedő, a szegregációt, az elkülönítést erősítő intézkedések, amelyek nem kizárólag a cigányokat érintik, de leginkább ők a veszélyeztetettjei. "A hatalom szemében a legszegényebb nem cigány emberek is, a nyugdíjasok, a szegény diákok ugyanolyan megvetett és lenézett emberek, mint a cigányok" - mondta.

 

A roma politikus úgy látja, hogy a romaintegráció uniós stratégiájával, az abban megfogalmazott alapvetésekkel "köszönő viszonyban sincs a jelenlegi dezintegrációs politika". A mai magyar kormányzat politizálásával ellentétes az, amit Járóka Lívia fideszes európai parlamenti képviselő irányításával megfogalmazott az Európai Unió parlamentje, "elég paradox helyzet alakult ki" - jelentette ki.

 

Droppa György, a Zöld Baloldal tiszteletbeli elnöke úgy fogalmazott: a romakérdés az a probléma, amely leginkább szétfeszíti ma a magyar társadalmat. "Nincs olyan ügy, amelyben határozottabban és komolyabban kellene lépéseket tennünk, ezzel szemben csak szégyenletes maszatolás, habverés folyik" - mondta. Hozzátette, nem történnek konkrét lépések, és a magyar történelem legsötétebb pillanataira emlékeztető módon "szabadon garázdálkodik a szélsőjobboldal".

 

Horváth Aladár arról is beszélt, hogy a kormány sok helyen nem akar szembenézni a valós helyzettel, "nincsen jobb ötlete, mint rendészeti megoldást találni". Azt mondta, ha Orbán Viktor miniszterelnök kinyilvánítja, hogy a szociális problémákat rendészeti kérdésként oldják meg, akkor nehéz fellépnie a Jobbikkal szemben, amely szintén ezt akarja. A kormány nem azt mondja, hogy a 300 legszegényebb faluba pénzt juttat, segítve a cigány-magyar együttélést, a nyugalmat és a felzárkózást, hanem azt, hogy több rendőrt irányít a településekre - tette hozzá. A konferencia szervezői szerint - mint a meghívóban olvasható - fennáll a veszélye, hogy az európai romastratégia kidolgozásával általánosságokat megfogalmazó üres deklaráció születik, amely semmilyen kötelezettséget nem ró majd a részes államokra. "Mégis bízunk abban, hogy a progresszív európai erők felismerik felelősségüket és határozottan lépéseket tesznek a romák befogadásáért és gazdasági-szociális integrációjáért, és keményen elutasítják a szegregáció intézményesítésére tett kísérleteket" - vallják a szervezők.