HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Pintér blöffel űzné el a rohampolgárőröket

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  hajdúhadház
2011 április 14    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Mit gondolhatott Pintér Sándor, amikor magabiztosan jelentette be, hogy véget ért a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület cigányok elleni hajdúhadházi akciója? A polgárőrök továbbra is járőröznek a faluban, miközben Pintér közelebbről meg nem határozott szabálysértésekre utalt. Hivatalosan rendőrségi akció folyik a megyében az illegális határátlépések ellen, amit a szélsőjobbos szervezet állítólag akadályoz, de indok lehet a demonstráció befejezésére az is, hogy az egyenruhás masírozás félelmet kelt a cigányokban. Jogvédők szerint elég ok lenne a fellépésre, hogy a polgárőrök bizonyíthatóan rasszisták, és nem működnek együtt az önkormányzattal.

Hirdetmény

Ritkán van olyan szerencséje egy kis vidéki város országgyűlési képviselőjének, hogy magával a belügyminiszterrel szkanderezhessen, sőt, helyre tegye a minisztert. A Jobbik hajdDSZZS20110414415úhadházi képviselőjét szerda éjjel ezen sajátos helyzet bódító hangulatában találtuk. [1] A 14 ezres kelet-magyarországi város szélsőjobbos képviselője megrészegülve számolt be egy, elmondása szerint a legmagasabb szintről küldött üzenetről, amely alapján a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületnek be kell fejeznie a járőrözést.

 

Az indoklás szerint a csempészést és az illegális határátlépést visszaszorító, az egész megyét érintő fokozott rendőri ellenőrzés miatt kell a gárdista polgárőröknek abbahagyni az önkéntes rendteremtést. Az indoklást idéző képviselő, Rubi Gergely szerint ezzel párhuzamosan azért is vissza kellene vonulniuk, mert tevékenységükkel félelmet keltenek a falu lakosaiban.

 

Pintér Sándor szerda délután egy kérdésre válaszolva magabiztosan jelentette be: „Bizton mondhatom, hogy ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon.”

 

Rubi Gergely kemény szavakkal utasította vissza a nyomásgyakorlást: "Kicsoda Pintér Sándor, hogy megmondja nekünk, hogy mit csinálhatunk, amíg nem hágjuk át a törvényeket". Ehhez képest a gárdista polgárőrök szerda este egy időre visszavonultak az utcákról. A tizenkét órás "jutalompihenőt" Rubi azzal indokolta, hogy információik szerint komoly rendőri erők indultak el Hajdúhadházra, ezért éjszaka nem indokolt a  jelenlétük az utcán.

 

Rubi csütörtökön már perrel fenyegette meg Pintért és bocsánatkérésre szólította fel a belügyminisztert, amiért nem kívánatos személyeknek minősítette és Hajdúhadház elhagyására szólította fel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjait. „Ha ez (mármint a bocsánatkérés) nem történik meg, az egyesület feljelenti Pintér Sándort a legfőbb ügyésznél, ennek jogi formáját szakértőik már vizsgálják” - közölte a képviselő. Rubi ugyanezzel a lendülettel lemondásra szólította fel Orbán Viktort is.

 

Érdekesség, hogy Pintér Sándor szavait maguk a rendőrök sem vették komolyan. A rendőrök igazoltatják a városban sétáló polgárőröket, majd felolvassák a Belügyminisztériumból kapott indoklást a migráció és a csempészés elleni akcióról, ezután elengedik őket. Szerda késő este tudósítóink is látták, hogy a gárdára emlékeztető egyenruhában menetelő csapatok szabadon vonultak fel-alá a városban.

 

Pintér blöffölt

 

Egyelőre rejtély, miként szaladhatott bele a magát keménykezű vezetőként ábrázoló belügyminiszter egy ilyen pofonba. A megfélemlítő akciót vezető Rubi Gergely állította, semmilyen megbeszélés, háttértárgyalás nem folyt a Jobbik és a belügyminiszter közt, Pintér határozott nyilatkozata nem ilyen egyezségekre hivatkozva született. Egyelőre úgy tűnik, Pintér pusztán saját szavai erejében bízva jelenthette be, hogy a Jobbik visszavonul, azt remélve, kijelentése önmagától valósággá válik.

 

15
Fotó: Huszti István

Pintér Sándor két párhuzamos érvet hoz fel arra, miért kellene befejezni a felvonulást Hajdúhadházon. Az egyik a román határ térségében kialakult helyzetre hivatkozva távolítaná el a jobbikosokat, mivel zavarják a rendőri intézkedést. Az érvelés a Kossuth téren felállított fotókiállítás forgatókönyvére épül. Ott a mondvacsinált és funkciótlan kiállítás miatt nem engedélyezik a kormány számára kínos tüntetéseket. Itt a nem létező román krízis lenne az indok. (Igaz, az előbbi indokkal a baloldali és liberális elkötelezettségűek demonstrációit, az utóbbiakkal a szélsőjobb akcióit lehetetlenítenék el.)

 

A másik érv a félelemkeltés lehet, amelynek hátteréről az MTI tudósítása annyit árul el: „jogértelmezési kérdésekben egyetértésre jutottunk a Legfőbb Ügyészséggel". Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője kérdésünkre elmondta: nem tudja, mit jelent a közlemény, ő is csak a hírekben hallott róla, a Belügyminisztérium pedig nem reagált telefonos és emailes megkeresésünkre. (A szóvivő helyettese cikkünk megjelenése után küldött levelében korrigálta Horányit, de csak annyit árult el, hogy "A belügyminiszter és a legfőbb ügyész e tárgyban szóbajöhető szabálysértési tényállások értelmezéséről folytatott egyeztetést, és alakított ki közös álláspontot.)

 

Pintér Sándor a zavart tovább fokozva nehezen dekódolható nyilatkozatot tett csütörtök délután. Eszerint Hajdúhadházán szabálysértések történnek és „a szabálysértéseket a magyar rendőrség és a magyar joghatóságok annak megfelelően fogják kezelni, amilyen módon megsértették a törvényt.”

 

Félkatonai szervezet

 

Pedig jogvédő szervezetek szerint számos, valós jogi aggály merül fel a Jobbik önhatalmúlag meghirdetett rendteremtő akciójával kapcsolatban. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai magukat polgárőrként definiálják, ugyanakkor sokat elárul működésükről, hogy nem léptek be az Országos Polgárőr Szövetségbe (OPSZ). Igaz, a tagság nem kötelező, de nem is jellemző, hogy a polgárőrök ne lépnének be a szervezetbe. A szélsőjobbos egyesületnek a belépéssel el kellett volna fogadnia a szabályzatot, amelynek több ponton sem felelnek meg, tudtuk meg a szervezet egyik vezetőjétől.

 

D OB20110414001
Rendőrök igazoltatják és motozzák a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Hajdúhadházán járőröző tagjait. (Fotó: Oláh Tibor)

A jobbikos rohampolgárőröknek le kellene mondaniuk például a megtévesztő egyenruhájukról, amelynek külsőségei, többek közt a hátukon viselt Csendőrség felirat valamilyen hivatalos állami szervezetet sejtet.

 

Nem működnek együtt az önkormányzattal

 

A TASZ elnöke szerint a polgárőrségről szóló törvény – amely annak ellenére vonatkozik rájuk, hogy nem tagjai az OPSZ-nek - világosan rendelkezik a polgárőr tevékenység gyakorlásáról. “Az alapján, amit eddig tudunk, kijelenthetjük, hogy a Szebb Jövőért Egyesület Hajdúhadházon is és Gyöngyöspatán is megszegte ezt a törvényt és jogszerűtlenül látja el a tevékenységét” – nyilatkozta a jogvédő szervezet vezetője.

 

Dénes Balázs szerint a törvény világossá teszi, hogy az önkormányzattal és a polgármesterrel együttműködve fejti ki tevékenységét a polgárőrség. A szervezetet az akció befejezésére szólította fel a polgármester, az együttműködés tehát nyilvánvalóan nem áll fen. A TASZ szerint a szervezet ezért jogsértő módon tevékenykedik.

 

Egy jogvédő szervezetek által a kormánynak címzett levél pedig arra mutat rá, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenysége az alkotmányos alapjogok megsértése miatt is korlátozható. Minden állampolgárnak biztosítani kell ugyanis a szabadsághoz, biztonsághoz, a magán illetve családi élethez való jogot.

 

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenysége ennek viszont ellent mond. „A szervezet több szállal is kapcsolódik a Magyar Nemzeti Gárdához (amelynek ugyanazok a vezetői és céljai, mint a korábban betiltott Magyar Gárdának) és a szélsőjobboldali Jobbik Magyarország Mozgalom politikai párthoz, amelynek a “cigánybűnözésről” szóló uszító retorikája etnikai feszültségeket kelt az országban, és félő, hogy erőszakot is provokál.” – írja az Amnesty International, az Európai Roma Jogok Központja, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Helsinki Bizottság és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI).

 

Csütörtök Hajdúhadházon

 

Csütörtökre a város nagy részének elege lett az óriási sajtóérdeklődésből, de a polgármester unhatja a legjobban a média jelenlétét, hiszen ellentmondást nem tűrően kijelentette, hogy nem nyilatkozik, mert nincs ügy, nincs miről nyilatkoznia. Szerinte a dolog túlnőtt önmagán. Azt nem lehetne mondani, hogy nincs ügy, hiszen a városban folyamatosan járőröznek a feketeruhás polgárőrök.


Azt rebesgetik, a szerdaihoz képest még 50 polgárőr érkezett a városba. Amikor épp nem járőröznek, egy városszéli házban tanyáznak, ottjártunkkor épp bográcsban főztek ételt maguknak, és büszkén mutatták a helybéliektől kapott adományokat. A járőrözés abból áll, hogy mennek az utcán, csöndben, és erőt demonstrálnak a “bajtársak” - ahogy hívják egymást. Videózni akartuk őket akció közben, de azt mondták, erről szó sem lehet, mert ők nem celebek, csak a dolgukat akarják végezni, ami “rendfenntartás és bűnmegelőzés”. Az arcukat nem vállalják, de azért se lehet velük menni, mert "akadályoznánk őket a bűnmegelőzésben", illetve nem biztos, hogy meg tudnának minket védeni, "ha megtámadnának minket a cigányok".


Az egyik polgárőr azt mondta, napközben nem szokott balhé lenni, de "este beindulnak", tegnap is szétszedtek egy verekedést, és kihívták a rendőröket. A rendőrök aztán a polgárőröket is megmotozták, és azt mondták nekik, hogy menjenek onnan, mert akadályozzák a tevékenységüket. 


Az egyik helybéli boltossal beszélgetve megtudtuk, hogy az ő boltjukba szinte csak cigányok járnak, de mivel jóban vannak velük, náluk nem igazán vannak atrocitások. Ha lopnak is, maximum gyerekcsínyek történnek. A bolt előtt egy romával beszélgetve megtudtuk, hogy neki nincs baja a járőröző polgárőrökkel, inkább csak a rendőrökkel, mert megállították a gyerekét, és megbüntették, mivel a biciklijén nem volt lámpa. Sok helybéli panaszkodik erről, hogy a túlzott rendőri jelenlét miatt minden apróságért megbüntetik őket (jellemzően biciklis szabályszegőket fognak), és olyanok sínylik meg ezt a balhét, akiknek szerintük semmi közük az egészhez.

 

 Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   leleplezés  | 2011 április 15 09:54:27 like(0) dislike(0)

A KOPRMÁNYNAK KISEBB GONDJA IS NAGYOBB ANNÁL, HOGY A CIGÁNYOK HELYZETÉT JAVÍTSA, HA FONTOS VOLNA A CIGÁNY A KORMÁNYNAK, AKKOR A JELENLEG HATÁLYOS TÖRVÉNYT AZONNAL ALKALMAZNÁ ÉS EZEK A GENETIKAI SÖPREDÉKEK NEM TEHETNÉK EZT AMIT AKARNAK, ILYET HOGY ÖNKÉNT MEGALAKÍTANAK FÉLKATONAI SZERVEZETET ÉS NÉPCSOPORTOKAT TARTANAK FÉLELLEMBE, MA A XXI SZÁZADBAN ÉS KÉRDEM ÉN; HOL VAN A HATÓSÁG ÉS AZ IDEVONATKOZÓ TÖRVÉNY? HÁT SEHOL, MERT A KORMÁNYNAK NINCS EREJE EZEKRE A ERKÖLCSTELEN HULLADÉKOKRA, DE HA EGY CIGÁNYT ELŐ KELL ÁLLÍTANI, ODA 5-EN IS MENNEK NEHOGY VÉLETLENÜL MEGSZÖKJÖN STB. SAJNOS TUDOMÁSUL KELL VENNI, HOGY A KORMÁNY EGY KÖVET FÚJ EZEKKEL A HULLADÉKOKKAL. MOCSKOS BANDA AZ EGÉSZ POLITIKAI KÉPZŐDMÉNY, A HATALOM MIATT SEMMI NEM DRÁGA EZEKNEK!! IDEJE LENNE HA MI IS CSELEKEDNÉNK ÉS LÉTREHOZNI EGY ILYEN BAGÁST MINT A HULLADÉKOK ÉS A VONA ÉS A PINTÉR HÁZA ELŐTT MASÉRONI, AKKOR A TÖRVÉNY VALÓSZÍNÜLEG ESZÜKBE JUTNA.

#1   19530327  | 2011 április 14 20:04:25 like(0) dislike(0)

A kormány már nem tudja kézben tartani a dolgokat.

A rendőrség elvesztette a tekintélyét, --

a hatáskörét is, és meglehet átáll a jobbik seregeibe.

Ki van ez találva.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
 • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

 • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

 • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

 • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

 • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

 • 100 Tagú Cigányzenekar  Phiren Amenca  Parno Graszt