2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Neonácik vonultak végig a romanegyeden
2011. 04. 13. 00:00

Könnygázzal akadályozta meg a cseh rendőrség szélsőjobboldali tüntetők és romák összecsapását az egyik észak-nyugati településen, ahol a lakosság harmada cigány származású.

„Nácik kifelé!” - kiabálták a cigányok házuk ajtajából. „Ha, ha, ha - antifa!” - válaszoltak a tüntetők a német határ közelében lévő városban.

Mindez már azután történt, hogy a rendőrök könnygázgránátokat lőttek ki a szemben állók szétválasztására. Az egyenruhások a romákat visszaszorították házaikba.

- Nem valami jól néz ki, hogy neonácik vonultak végig a romanegyeden, a rendőrség pedig helyet csinál nekik, akár erővel is. Ez rossz hatással lehet a gyerekekre, akik azt látják, hogy a rendőrök betuszkolják hozzátartozóikat a házakba, hogy az ellenségeik szabadon randalírozhassanak - jelentette ki Martin Simacek, a cseh kormány roma felzárkóztatási osztályának igazgatója.

Több romát őrizetbe is vettek a rendőrök.

Martin Simacek szerint a cigányokat megkülönböztetések érik az oktatásban, mivel a roma gyerekek 27 százaléka fejezi be csak az általános iskolát.

„Állítsátok meg a fekete rasszizmust!” - ilyen és hasonló transzparensekkel vonultak végig Krpkán a tüntetők. A demonstrációt szervező Munkások Szocialista Igazság Pártja a néhány hónappal ezelőtt betiltott Munkáspárt szellemi örökségét viszi tovább, állításuk szerint ugyanis a romák a jelenlegi szociális politika haszonélvezői.