2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tízezrek reménykednek, a pályázatok pedig döcögnek
2011. 04. 12. 00:00

A héten várhatóan megállapodást ír alá Orbán Viktor és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, amelyben az is szerepel, hogy több mint százezer közmunkás bevonásával indulnak programok.

Nem az a kérdés, hogy egy adott közmunkaprogramba átmenetileg hány embert vonnak be, hanem, hogy azok közül hány marad tartósan része a munka világának, és mennyien térnek vissza az inaktív státuszba – mondta lapunknak Antal Gábor, az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa. Hozzátette, a közmunkába bevontak nagy része alapvetően nem is foglalkoztatható, mert funkcionális analfabéta, vagy mert képtelen végigdolgozni nyolc órát. Õk tipikusan olyanok, akik a program lezárta után önállóan nem lesznek képesek állást keresni maguknak. Arra a kérdésünkre, hogy szerinte mennyire mobilizálhatók a közmunkaprogramokban résztvevők, bevonhatóak-e a lakóhelyüktől távoli helyszínen megvalósuló nagy állami infrastrukturális fejlesztésekbe, azt válaszolta: ez megoldható, elég az építőiparra gondolni, ahol ez a gyakorlatban is működik.

 

Ugyanakkor a szakértő szerint az igazi megoldás az lenne, ha a programok képzéssel, átképzéssel egészülnének ki, amelyeken, ha mást nem is, de a foglalkoztatási szempontból legrosszabb helyzetben lévők legalább megfelelően írni, olvasni, pályázni megtanulhatnának. Úgy véli, a jelenlegiek mellett nem ártana megfogalmazni új ösztönzőket is, még akkor is, ha ezek hosszú távon önmagukban nem garantálják a foglalkoztatási hatást.

 

A munkanélküliséggel leginkább sújtott régióban, Észak-Magyarországon ötvenkét-ötvenháromezren juthatnak majd államilag támogatott közmunkához – legalábbis az előzetes tervek szerint. Borsod, Nógrád és Heves megyében a legnagyobb részt az önkormányzatoknál négy órában foglalkoztatottak aránya teszi majd ki: számuk az előzetes számítások szerint megközelítheti a 47 ezer főt.

 

Jóval kevesebben, alig négyezren részesülhetnek a hat-nyolc órás elfoglaltság kegyében, s még kevesebben – egy-kétezren – lesznek olyanok, akiket kiemelt közmunkaprogramokban foglalkoztatnak majd –tudtuk meg az illetékes régiós munkaügyi központban. Első lépcsőben a Nemzetgazdasági Minisztérium januári meghívásos pályázatán állami erdészeti társaságok, nemzeti parkok, környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok és vízi társulások indultak, s a három megyében összesen tizenöt munkáltató kapott együttesen közel kétmilliárd forintot, amelyből 1502 fő foglalkoztatását vállalták erre az évre. Ezen belül a közcélú foglalkoztatottak felét a vízügy „nyeli el” – itt 2011-ben havonta átlag hétszázan dolgoznak majd a folyók menti bozótosok kiirtásában, a medrek tisztításában, egyéb árvízvédelmi munkákban.

 

Az országos programok keretében márciusban vasúttisztasági és idegenforgalmi feladatok elvégzésére lehetett pályázniuk szintén meghívott résztvevőknek a közmunkakeretből: az észak-magyarországi régióban a nagy forgalmú hazai és a nemzetközi vasútvonalak közvetlen környezetének megtisztítására, parlagfű-mentesítésére, az idegenforgalom szempontjából kiemelkedő területek átfogó gondozására két pályázó nyert összesen 350 fő foglalkoztatására 378 millió forint támogatást: százan Salgótarján, kétszázötvenen pedig Edelény térségében dolgoznak majd. A magán-erdőgazdálkodók részére márciusban nyílt pályázatot írtak ki közcélú foglalkoztatásra: a térségben huszonöt jelentkezőből huszonhárman nyertek összesen 218 millió forintot, amelyből 280 munkanélkülit foglalkoztatnak egyebek között turistaútvonalak rendbetételére, tisztításra, takarításra. Egyéb pályázatot eddig nem írtak ki, vagyis a munkanélküliek zöme még mindig csak vár a közmunka lehetőségére.

 

– Orbán Viktor jöjjön el Borsod-Abaúj-Zemplénbe vagy az észak-magyarországi térség bármelyik megyéjébe, s maga is tapasztalhatja, hogy amit a közfoglalkoztatás ügyében itthon tesz, s amiről Brüsszelben beszél, az két különböző dolog – jelentette ki a napokban Gúr Nándor borsodi MSZP-s országgyűlési képviselő. A parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke a miniszterelnök azon szavaira reagált, miszerint az államnak kiemelt szerepe lesz a közmunkák szervezése terén, arra kell törekedni, hogy kevesebben éljenek segélyből, és ha a piac nem ad munkát, akkor adjon a közmunka rendszere. A valóság azonban az – mondta Gúr Nándor –, hogy idehaza egy egyszerű tollvonással éppen a kormányfő verte szét az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került embereknek munkát biztosító közmunkaprogramot, s lehetetlenítette el az életüket az Út a munkába program leállításával.

 

Munka az erdőben

 

A balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt.-nél már elkezdődött az idei közmunkaprogram, amely keretében havonta átlagosan százhatvan embert foglalkoztatnak a Nógrád és Pest megye részeire kiterjedő területen. A program teljes költsége több mint 243 millió forint, amiből 220,8 milliót támogatásként kaptak. A foglalkoztatottak a vágástakarításban, a csemeteápolásban és -ültetésben működnek közre, karbantartják a különféle közjóléti létesítményeket. A szakképzetleneknek havi bruttó 78 ezer forintot, a szakmunkásoknak 94 ezret fizetnek.