HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tízezrek reménykednek, a pályázatok pedig döcögnek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 április 12    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

A héten várhatóan megállapodást ír alá Orbán Viktor és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, amelyben az is szerepel, hogy több mint százezer közmunkás bevonásával indulnak programok, illetve több tízezer fiatalnak nyújtanak piacképes szakképzettséget.

Hirdetmény

Nem az a kérdés, hogy egy adott közmunkaprogramba átmenetileg hány embert vonnak be, hanem, hogy azok közül hány marad tartósan része a munka világának, és mennyien térnek vissza az inaktív státuszba – mondta lapunknak Antal Gábor, az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa. Hozzátette, a közmunkába bevontak nagy része alapvetően nem is foglalkoztatható, mert funkcionális analfabéta, vagy mert képtelen végigdolgozni nyolc órát. Ők tipikusan olyanok, akik a program lezárta után önállóan nem lesznek képesek állást keresni maguknak. Arra a kérdésünkre, hogy szerinte mennyire mobilizálhatók a közmunkaprogramokban résztvevők, bevonhatóak-e a lakóhelyüktől távoli helyszínen megvalósuló nagy állami infrastrukturális fejlesztésekbe, azt válaszolta: ez megoldható, elég az építőiparra gondolni, ahol ez a gyakorlatban is működik.

 

Ugyanakkor a szakértő szerint az igazi megoldás az lenne, ha a programok képzéssel, átképzéssel egészülnének ki, amelyeken, ha mást nem is, de a foglalkoztatási szempontból legrosszabb helyzetben lévők legalább megfelelően írni, olvasni, pályázni megtanulhatnának. Úgy véli, a jelenlegiek mellett nem ártana megfogalmazni új ösztönzőket is, még akkor is, ha ezek hosszú távon önmagukban nem garantálják a foglalkoztatási hatást.

 

A munkanélküliséggel leginkább sújtott régióban, Észak-Magyarországon ötvenkét-ötvenháromezren juthatnak majd államilag támogatott közmunkához – legalábbis az előzetes tervek szerint. Borsod, Nógrád és Heves megyében a legnagyobb részt az önkormányzatoknál négy órában foglalkoztatottak aránya teszi majd ki: számuk az előzetes számítások szerint megközelítheti a 47 ezer főt.

 

Jóval kevesebben, alig négyezren részesülhetnek a hat-nyolc órás elfoglaltság kegyében, s még kevesebben – egy-kétezren – lesznek olyanok, akiket kiemelt közmunkaprogramokban foglalkoztatnak majd –tudtuk meg az illetékes régiós munkaügyi központban. Első lépcsőben a Nemzetgazdasági Minisztérium januári meghívásos pályázatán állami erdészeti társaságok, nemzeti parkok, környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok és vízi társulások indultak, s a három megyében összesen tizenöt munkáltató kapott együttesen közel kétmilliárd forintot, amelyből 1502 fő foglalkoztatását vállalták erre az évre. Ezen belül a közcélú foglalkoztatottak felét a vízügy „nyeli el” – itt 2011-ben havonta átlag hétszázan dolgoznak majd a folyók menti bozótosok kiirtásában, a medrek tisztításában, egyéb árvízvédelmi munkákban.

 

Az országos programok keretében márciusban vasúttisztasági és idegenforgalmi feladatok elvégzésére lehetett pályázniuk szintén meghívott résztvevőknek a közmunkakeretből: az észak-magyarországi régióban a nagy forgalmú hazai és a nemzetközi vasútvonalak közvetlen környezetének megtisztítására, parlagfű-mentesítésére, az idegenforgalom szempontjából kiemelkedő területek átfogó gondozására két pályázó nyert összesen 350 fő foglalkoztatására 378 millió forint támogatást: százan Salgótarján, kétszázötvenen pedig Edelény térségében dolgoznak majd. A magán-erdőgazdálkodók részére márciusban nyílt pályázatot írtak ki közcélú foglalkoztatásra: a térségben huszonöt jelentkezőből huszonhárman nyertek összesen 218 millió forintot, amelyből 280 munkanélkülit foglalkoztatnak egyebek között turistaútvonalak rendbetételére, tisztításra, takarításra. Egyéb pályázatot eddig nem írtak ki, vagyis a munkanélküliek zöme még mindig csak vár a közmunka lehetőségére.

 

– Orbán Viktor jöjjön el Borsod-Abaúj-Zemplénbe vagy az észak-magyarországi térség bármelyik megyéjébe, s maga is tapasztalhatja, hogy amit a közfoglalkoztatás ügyében itthon tesz, s amiről Brüsszelben beszél, az két különböző dolog – jelentette ki a napokban Gúr Nándor borsodi MSZP-s országgyűlési képviselő. A parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke a miniszterelnök azon szavaira reagált, miszerint az államnak kiemelt szerepe lesz a közmunkák szervezése terén, arra kell törekedni, hogy kevesebben éljenek segélyből, és ha a piac nem ad munkát, akkor adjon a közmunka rendszere. A valóság azonban az – mondta Gúr Nándor –, hogy idehaza egy egyszerű tollvonással éppen a kormányfő verte szét az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került embereknek munkát biztosító közmunkaprogramot, s lehetetlenítette el az életüket az Út a munkába program leállításával.

 

Munka az erdőben

 

A balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt.-nél már elkezdődött az idei közmunkaprogram, amely keretében havonta átlagosan százhatvan embert foglalkoztatnak a Nógrád és Pest megye részeire kiterjedő területen. A program teljes költsége több mint 243 millió forint, amiből 220,8 milliót támogatásként kaptak. A foglalkoztatottak a vágástakarításban, a csemeteápolásban és -ültetésben működnek közre, karbantartják a különféle közjóléti létesítményeket. A szakképzetleneknek havi bruttó 78 ezer forintot, a szakmunkásoknak 94 ezret fizetnek.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt