2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nem az a megoldás, hogy állami eszközökkel kényszerítjük őket
2011. 04. 10. 00:00

Érdekeltté kell tenni a romákat a változásban, nem az a megoldás, hogy kívülről, állami eszközökkel kényszerítjük őket – jelentette ki Balog Zoltán egy szombati interjúban.

A probléma tagállami szinten nem oldható meg, és ha nem születik egységes megoldás, a tagállamok egy része akár bele is bukhat – az államtitkár szerint ezt ismerte fel a magyar kormány, amikor úgy döntött, közös romastratégia kialakításába kezd. Balog Zoltán a nagyobbik kormánypárt internetes oldalán szombaton megjelent interjúban az „életidegen” támogatásokról elmondta: „ki kell építeni az elosztó és ellenőrző mechanizmusokat, meg kell állapítani, kinek mi a felelőssége. Ki kell alakítani azokat a kereteket, amelyek mentén ezek a források a megfelelő helyekre jutnak, és a megfelelő célokat szolgálják.” Az államtitkár hozzátette, a hátrányos helyzetű roma és nem roma népesség felzárkóztatásának sarokkövei az oktatás, a munka, az egészségügy és a lakhatás. Hangsúlyozta, a problémahalmaz egyszerre etnikai és szociális kérdés.

Balog Zoltán szerint az érdekeltté tétel azt is jelentheti, hogy bizonyos támogatásokat, például családi pótlékot, ösztöndíjat, feltételekhez kötünk. Az államtitkár szólt arról is, hogy miután a Fidesszel szövetséges Farkas Flórián vezeti az Országos Roma Önkormányzatot, az együttműködés olajozottabb a szervezettel. „Éveken keresztül az Országos Cigány Önkormányzat egy olyan hitelvesztett testület volt, melynek az élén egy súlyos bűncselekménnyel gyanúsított ember állt. Az emberek legjobb esetben is csak azt gondolhatták az önkormányzatról, hogy sóhivatal. Ebből az következik, hogy a hitelességét kell először helyre állítani. Én úgy látom, hogy az elnök úr elindult ebbe az irányba. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy csökkentette a fizetéseket és az alkalmazottak számát, és megpróbálja a testület több tízmilliós adósságát törleszteni” – fogalmazott az interjúban.

Az államtitkár beszélt a tanulmányi ösztöndíjakról is, mint mondta, a mai négy-ötezerről legalább húszezerre szeretnék felemelni a résztvevők számát. Teljesítményalapú rendszert vezetnének be, mivel „jelen pillanatban ez a támogatás tanulmányi segély”.