2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A tiszalökiek szerint Kóka Jenő az olaszliszkai lincselés miatti "vérbosszú" áldozata
2011. 04. 10. 00:00

Helybeliek és rokonok szerint Kóka Jenőnek az olaszliszkai lincselés miatti "vérbosszú" miatt kellett meghalnia, ugyanis az áldozat az Olaszliszkán agyonvert tiszavasvári tanár apjának munkatársa volt

A tiszalökiek körében köztiszteletben álló 54 éves roma férfi, Kóka Jenő 2009. április 22-én este fél 10 körül éjjeli műszakba indult volna a tiszavasvári gyógyszergyárba, ahol két évtizeden át gépkezelőként dolgozott, amikor házából kilépve egyetlen lövéssel kioltották életét. Főnöke az Olaszliszkán meglincselt Szögi Lajos apja volt, s mint azt a Szabolcs megyei kisvárosban élő rokonok az MTI tudósítójának elmondták, úgy vélik, egy helybeli "tippadó" ezzel kelthette fel a férfi iránti figyelmet. Az ügy további érdekessége, hogy a Pest Megyei Bírságon zajló büntetőperben Kóka Jenő sértetti képviseletét Szögi Lajos apjának személyes kérésre Helmeczy László látja el, aki az olaszliszkai ügyben rekordösszegű kártérítést harcolt ki az elhunyt családjának.

 

A romák elleni, hat halálos áldozattal járó, összesen kilenc helyszínen történő támadássorozat elkövetésével négy debreceni, neonáci eszméket valló férfit gyanúsítanak. A vádirat szerint saját kezükbe akarták venni a romákkal szembeni igazságszolgáltatást, és tervüket nagyban befolyásolta a 2006. október 15-én Olaszliszkán történt bűncselekmény, ahol a helybeli cigányok saját gyermekei szeme láttára agyonverték egy tanárt, mert azt hitték, autójával elsodort egy kislányt.

 

Kóka Jenő családtagjai - akárcsak a tatárszentgyörgyi áldozat apja - biztos abban, hogy "külső segítséget" kaptak a most bíróság előtt álló férfiak, ezért még ma is félnek. Emlékeztettek: a gyilkosság után 50 milliós nyomravezetői díjat tűztek ki, mégsem adták fel az elkövetőket. Több szakértői vélemény, valamint a negyedrendű vádlott vallomása is azt erősítette: négynél több embernek lehetett tudomása a bűncselekményekről, így támogatók, megrendelők vagy akár további tettestársak is lehetnek még szabadlábon.

 

A támadás előkészületeit az április elején és közepén készült fotók is mutatják: az egyiken a halálos lövés leadásával vádolt Kiss Árpád Kóka Jenő háza közelében látható autóvezetés közben.

 

Az özvegy, aki a gyilkosság után Tiszaeszlárra költözött lánya családjához, az MTI tudósítójának felidézte: a gyilkosságot megelőző hetekben munkából hazatérő férjét magukat rendőrnek kiadó, csuklyát viselő, fekete ruhás férfiak lakása közelében igazoltatták. Ez nagyon gyanús volt számukra, felötlött bennük a romák elleni támadássorozat, a hozzájuk közeli piricsei és a nyíradonyi lövöldözés és a másfél hónappal korábbi tatárszentgyörgyi gyilkosság. Azzal nyugtatták magukat, nekik nincsenek ellenségeik, sem tartozásuk, nem ártottak senkinek.

 

A vád szerint Kóka Jenő éppen rendezett életvitele miatt lett kiszemelt célpont, megölésével a cigányságot akarták ellencsapásra kényszeríteni.

 

A tiszalöki gyilkosság a támadássorozatban több szempontból is fordulópontnak számított: a szerződéses katonaként Koszovót is megjárt, a katonai titkosszolgálattal is szoros kapcsolatban álló Csontos István ebben a támadásban vett részt először: ő fuvarozta a Kiss testvéreket település közelébe. Õt aznap éjjel igazoltatták is a rendőrök, és bár több gyanús dolog volt autójában, elengedték. A férfi a gyilkosság után társaiért ment, de menekülés közben egy földúton elakadtak, ezért felhívták munkaadójukat, Kiss Árpád korábbi szeretőjét, F.-né Ny. Évát, segítsen kimenteni őket. Az asszony - aki tanú a büntetőügyben - értük ment, saját autóján elvitte a Kiss testvéreket Debrecenbe a fegyverekkel együtt, majd visszavitte őket az elakadt járműhöz, és egy traktorossal kiszabadíttatta az elakadt autót. A rendőrség ugyan hónapokkal később, de ezzel a telefonhívással jutott el az elkövetőkhöz, mert ezt a készüléket használták Galgagyörkön, majd négy hónappal később Kislétán.

 

Az MTI tudósítójának nem sikerült a vádiratban említett földúton keresztül eljutnia Kóka Jenő Nefelejcs utcai háza közelébe, mert személyutóval nehezen járható. A szomszédok elmondása szerint az általuk korábban is említett fekete terepjáróval érkezhettek a gyilkosok, és a támadás után a rendőrök is egy ilyen autót kerestek. Más helyszíneken is említettek ilyen járművet a sértettek, de a rendőrök nem bukkantak a nyomára.

 

Az MTI rendőrségi és ügyvédi forrásból megtudta, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai az egyik gyanúsítottól lefoglaltak egy olyan, több tízmillió forintot érő mesterlövészpuskát, amelyből csak 2-3 darab lehet az országban, de ez a fegyver nem szerepel a vádiratban. Az ügyészég szerint a támadásokhoz használt fegyvereket, köztük a tiszalöki gyilkosságban bevetett golyós puskát egy besenyszögi vadásztól rabolták el.

 

Kóka Jenő egykori takaros, zöld kerítéses háza a gyilkosság óta elhagyatott, az értékeket széthordták, az özvegy már nem is akar oda visszamenni. Munkája nincs, egészsége károsodott, pszichológushoz jár. Állami és civil segítségből egy kis házat szeretne vásárolni Tiszaeszláron, mert lánya háza is düledezik. A bírósági pert a tévé híradásain keresztül kíséri figyelemmel, és fél, hogy a tanúkihallgatáson újra át kell élnie "a rettenetes éjszakán" történteket.

 

Április 22-i évfordulón a helyi cigány önkormányzat tájékoztatása szerint ismét gyertyát gyújtanak Kóka Jenő sírjánál - amelyen mindig van friss virág - és a háza előtt.