2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

MSZP: Hangzatos szavak helyett valós romaprogramokra vár a magyarországi cigányság
2011. 04. 08. 00:00

Soha nem tapasztalt mélyponton van a roma értelmiség társadalmi megítélése, fiatal roma diplomások százai nem tudnak származásuk miatt elhelyezkedni - mondta Teleki László a Romák Világnapján.

Teleki László emlékeztetett: 1971. április 8-án Londonba gyűltek a világ roma szervezetei, hogy megvitassák a cigányság problémáit. Magyarország is részt vett ezen a kongresszuson, ahol április nyolcadikát a Romák Világnapjává nyilvánították, valamint határoztak a cigányság nemzetközi zászlajáról és himnuszáról.


A politikus szerint a Nemzeti Roma Stratégiák Európai Keretrendszeréhez kapcsolódó magyarországi intézkedéseknek olyanoknak kell lenni, amelyek kezelni képesek a romák oktatási hiányosságait, növelik a foglalkoztatási esélyeiket, javítják lakhatási, egészségügyi helyzetüket. Ha egy üres ígéretcsokrot jelent be a kormány, azzal a társadalmi feszültségeket csak növelni fogja - tette hozzá.

Teleki László szerint a romák bevonása nélkül demokráciában nem születhetnek döntések, felszólítja ezért a kormányt, hogy a hangzatos ígéretek bejelentése előtt tartsa be a társadalmi egyeztetés írott és íratlan szabályait.