2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Amerikai nagykövet: konkrét cselekvésre van szükség a romák integrációjáért
2011. 04. 08. 00:00

A romaintegráció problémáját már felismerte a társadalom, de beszéd helyett konkrét cselekvésre van szükség, olyan romastratégiát kell kidolgozni, amely valódi eredményeket hoz.

A romák világnapja alkalmából a budapesti amerikai nagykövetség társszervezésében tartott beszélgetésen a nagykövet kijelentette: a kisebbségek integrációja - egyebek mellett az oktatásban és a foglalkoztatásban - az Egyesült Államoknak is nehézséget jelent, a problémát még "messze nem oldották meg". Ugyanakkor azt minden politikai erő elismeri, hogy Barack Obama elnökké választása hatalmas lépést jelentett a probléma megoldásához, bizonyos szempontból Martin Luther King polgárjogi harcos Van egy álmom kezdetű beszédének beteljesüléseként értékelhető - mondta.

 

A diplomata a fotómúzeumban, a Mai Manó Házban tartott rendezvényen üdvözölte, hogy a magyar soros elnökség kiemelt kérdésként kezeli a romastratégiát. Felidézte Orbán Viktornak az V. Európai Roma Platformon mondott csütörtöki beszédét, amelyben a miniszterelnök kiemelte: a stratégia lehetőséget kínál arra, hogy a romák kitörjenek a szegénység és a szociális kirekesztettség "ördögi köréből".

 

A romáknak, mint mindenki másnak, lehetőséget kell adni a diszkriminációtól mentes életre, oktatásra, egészségügyi ellátásra és munkára - hangsúlyozta. A diplomata emlékeztetett, hogy Barack Obama és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kijelentették, az Egyesült Államok kormánya elkötelezett a romák emberi jogi védelme mellett.

 

Az eseményen Osztolykán Ágnes (LMP) parlamenti képviselő, akit nemrégiben Bátor nők díjjal tüntettek ki az Egyesült Államokban, kiemelte: az elismerés nem feltétlenül a díjazott személyeknek szól, hanem annak az ügynek, amelyért dolgoznak, ezzel ösztönöznek másokat is, akik hasonló célért küzdenek.

 

Lakatos Erika fotóművész szerint sok képzett, egyetemet végzett roma fiatal nem jut olyan lehetőségekhez, mint nem roma társaik. Ugyanakkor az, hogy gyakran többet várnak el tőlük, mint a nem romáktól, akár inspiráló is lehet - tette hozzá.