2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

AI: Szerbia fejezze be a romák kilakoltatását
2011. 04. 07. 00:00

Az AI nemzetközi jogvédő szervezet arra szólította fel a szerb hatóságokat, hogy hagyják abba a romák kilakoltatását és szüntessék meg a velük szembeni "módszeres diszkriminációt".

A jogvédő csoport a nemzetközi romanap alkalmából tette közzé jelentését, amelyben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Szerbiában 2009 óta bevett gyakorlat az, hogy a főváros belső kerületeiben lévő telepekről a város külső részeibe, fémkonténerekbe költöztetik ki a romákat, elválasztva őket a társadalom többi tagjától, súlyosan megsértve a megfelelő lakhatáshoz való jogukat.

 

Az AI tanulmánya szerint a hatóságok fellépésükkel gyakorlatilag arra kényszerítik ezen kisebbség tagjait, hogy nyomornegyedekben, a biztonságot nélkülözve éljenek. A jelentésben az szerepel, hogy 2009 áprilisa óta már legalább hét ilyen eset történt, többnyire külföldi hitelekből finanszírozott városfejlesztési projektek megvalósításának részeként.

 

Szerbiában mintegy 500 ezer roma él, vagyis a népesség 7 százaléka tartozik ehhez az etnikumhoz. A jogvédő szervezet tanulmányában arra is felhívja a figyelmet, hogy a délkelet-európai országban a cigányokat rendszeresen támadás éri a szélsőséges nacionalista csoportok részéről, ráadásul a munkaerőpiacról is kiszorították őket.

 

Az AI szerint Szerbiának eleget kellene tennie nemzetközi kötelezettségeinek, és biztosítania kellene a romák számára a lakhatáshoz való jogot, valamint az egészségügyi ellátást és a munkavállalás lehetőségét.