HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

AI: Szerbia fejezze be a romák kilakoltatását

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  társadalom, szerbia
2011 április 07    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet arra szólította fel a szerb hatóságokat, hogy hagyják abba a romák kilakoltatását és szüntessék meg a velük szembeni "módszeres diszkriminációt".

Hirdetmény

A jogvédő csoport a nemzetközi romanap alkalmából tette közzé jelentését, amelyben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Szerbiában 2009 óta bevett gyakorlat az, hogy a főváros belső kerületeiben lévő telepekről a város külső részeibe, fémkonténerekbe költöztetik ki a romákat, elválasztva őket a társadalom többi tagjától, súlyosan megsértve a megfelelő lakhatáshoz való jogukat.

 

Az AI tanulmánya szerint a hatóságok fellépésükkel gyakorlatilag arra kényszerítik ezen kisebbség tagjait, hogy nyomornegyedekben, a biztonságot nélkülözve éljenek. A jelentésben az szerepel, hogy 2009 áprilisa óta már legalább hét ilyen eset történt, többnyire külföldi hitelekből finanszírozott városfejlesztési projektek megvalósításának részeként.

 

Szerbiában mintegy 500 ezer roma él, vagyis a népesség 7 százaléka tartozik ehhez az etnikumhoz. A jogvédő szervezet tanulmányában arra is felhívja a figyelmet, hogy a délkelet-európai országban a cigányokat rendszeresen támadás éri a szélsőséges nacionalista csoportok részéről, ráadásul a munkaerőpiacról is kiszorították őket.

 

Az AI szerint Szerbiának eleget kellene tennie nemzetközi kötelezettségeinek, és biztosítania kellene a romák számára a lakhatáshoz való jogot, valamint az egészségügyi ellátást és a munkavállalás lehetőségét.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt