2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romák integrációjának lehetőségeiről tanácskoznak csütörtökön és pénteken Budapesten
2011. 04. 06. 00:00

A társadalmi kirekesztés megelőzéséről, a romák integrációjának lehetőségeiről tanácskoznak csütörtöktől két napon át Budapesten az EU, nemzetközi szervezetek és roma civil szervezetek képviselői.

A romaintegráció európai platformjának ötletét az első európai romacsúcson vetették fel 2008 szeptemberében Brüsszelben. Az eseményt követően a tagállamok felkérték az Európai Bizottságot, hogy szervezze meg a tagállamok jó gyakorlatainak és tapasztalatainak cseréjét, nyújtson támogatást az elemzésekhez és ösztönözze a romaügyekben érintettek együttműködését.

 

Az ülések napirendjéről a Tanács elnöki tisztségét betöltő tagállam - így jelenleg Magyarország - dönt.

 

A romaplatform ötödik találkozója arra is alkalmat ad, hogy ismertessék a közelmúltban elért uniós sikereket: a romák integrációjának uniós stratégiájáról szóló állásfoglalást, amelyet március 9-én fogadott el az Európai Parlament, valamint a nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretrendszeréről kidolgozott koncepciót, amelyet kedden mutatott be a bizottság Strasbourgban.

 

A bizottság megállapította: összehangolt, de országonként a helyi adottságokhoz alkalmazkodó fellépésre van szükség ahhoz, hogy az unióban előrébb lehessen jutni a romák társadalmi integrációjának ügyében. Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztos szerint fontos, hogy a romák társadalmi integrációjába az uniós szervek, a tagországok kormányai, a helyi hatóságok és a civil (köztük roma) szervezetek egyaránt bekapcsolódjanak.

 

A magyar elnökség tervei szerint június 24-én, a félévet lezáró állam- és kormányfői csúcsértekezleten a tagállamok vezetői jóváhagyhatják az európai romastratégiát.  

 

A csütörtökön kezdődő esemény első napján beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök, Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, Viviane Reding, a bizottság alelnöke, jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztos, Andor László és Járóka Lívia néppárti (Fidesz) EP-képviselő.

 

Pénteken a programot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Balog Zoltán beszéde nyitja meg, majd Viviane Reding, Andor László, Járóka Lívia és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke tartanak előadást. Ezen a napon a munkaüléseken egyebek között a szegénység és a társadalmi kirekesztés területi szempontjairól lesz szó.

 

A platform első találkozóját Prágában rendezték meg 2009 áprilisában a cseh elnökség alatt, ekkor tíz alapelvet határoztak meg a romaintegráció hatékony megvalósítására. Ezeket az elveket az EU-tagállamok munkaügyi és szociális miniszterei 2009 júniusában mellékletként fűzték a kérdéssel kapcsolatos következtetéseikhez. Az elvek között szerepelt egyebek mellett a romák aktív bevonása, a konstruktív, gyakorlatias és diszkriminációmentes politika kidolgozása, valamint az együttműködés a regionális és helyi önkormányzatokkal.

 

A második találkozót Brüsszelben tartották 2009 szeptemberében, az ülés középpontjában ekkor a roma oktatás kérdése állt. A harmadik eseményt 2010 júniusában szervezték meg, az ülés fő témája a spanyol elnökség által javasolt ütemterv volt, amely a platform intézkedéseinek és céljainak középtávú keretét hivatott megteremteni.

 

A platform negyedik ülését tavaly decemberben tartották, a belga elnökség alatt Brüsszelben. A találkozó központi kérdése ekkor az volt, hogy Európában minden roma kisgyermeknek hatékony és magas színvonalú oktatásban és egészségügyi ellátásban kell részesülnie.

 

Civilek demonstrálnak pénteken


2011. április 08. (péntek) 11.30-13:00 között a  Kossuth Lajos téren, hogy közösen szólítsák fel  az Uniós és a tagállami politikusokat, hogy a tényleges változások elérése érdekében tegyenek hatékony lépéseket a romákat érő diszkrimináció valamennyi formájának leküzdésére.  A figyelemfelkeltő demonstrációt megelőzően egy petíciót terveznekk átadni az Európai Bizottság alelnökének, Viviane Reding. Csatlakozó szervezetek:  Amnesty International Magyarország, C POLISZ, Cigány Politológusok és Szakértők Szövetsége, Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek / Chance for Children Foundation, Európai Roma Jogok Központja / European Roma Rights Centre, European Roma Grassroots, Organisations Network, ERGO, Neo Drom / Új Út, Romaversitas Alapítvány, Társaság a Szabadságjogokért / Hungarian Civil Liberties Union, TernYpe.

 

A RomNet-Média Alapítvány is kapott regisztrációs meghívót a kétnapos eseményre, de a regisztráció után kiderült, hogy csak 7-én fogadják szeretettel szervezetünket meghívott tapsolóként. A pénteki szakmai napra már nem fogadták regisztrációnkat.  Alapítványunk több roma civilszervezettől is azt az információt kapta, hogy ők is csak a csütörtöki ünnepi megnyitóra kaptak meghívást „tapsolónak”.