2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romákkal járőröznek a polgárőrök Gyöngyöspatán
2011. 04. 05. 00:00

A korábban megtámadott polgárőrök mostantól romákkal közösen járőröznek. Az önkormányzat nem járul hozzá több demonstrációhoz.

A Szebb Jövőért Polgárőrség tagjainak távozása után a helybéliek alakították meg a szervezet helyi csoportját, s azóta is járőröznek a faluban. Vasárnap este sajtóhírek szerint atrocitás érte őket, több roma megtámadta a járőreiket, kövekkel dobálva meg őket.

 

Hétfőn a polgármesteri hivatalban tartottak megbeszélést, ahol a SZJPE és a Jobbik helyi vezetője, a helyi cigányság vezetője valamint a polgármester is részt vett. A barikád.hu közlése szerint arról született - egyelőre szóbeli - megállapodás, hogy a járőröző civilekhez mostantól romák is csatlakoznak, az ő feladatuk lesz, hogy a "cigánylakta részeken semmiféle atrocitás ne történjen." Ugyanez a két roma a jövőben az iskolában pedellusi feladatokat is ellát majd.

 

Néhány nappal korábban az önkormányzat "az utolsó szó jogán" közleményt adott ki, melyben egyebek mellett "nyomatékkal kérik a pártokat, hogy helyben tájékozódjanak a tényleges helyzetről"; a médiát pedig arra kérik, hogy "pártok és szervezetek érdekeitől mentesen, valóban függetlenül, s kerülve a szenzációhajhászást tájékoztassák a nemzetközi és hazai közvéleményt a gyöngyöspatai történésekről."

 

A Gyöngyöspata Képviselőtestülete aláírással közzétett dokumentumban hangsúlyozzák: "minden törvénytisztelő és rendet akaró embernek helye van Gyöngyöspatán, ha embertársait tiszteletben tartva tesz eleget kötelességeinek és gyakorolja jogait, óvja mindannyiunk környezetét, egészségét. Ezt az alapvető elvárást azonban Magyarország sok száz településén éppen így megfogalmazzák, tehát ne kezelje senki elszigetelt egyedi jelenségként. E gondokat ne tartsuk Gyöngyöspata egyedi problémájának."

 

Arra is kitér az írás, hogy a falu képviselőtestülete a továbbiakban nem járul hozzá a faluban tervezett, vagy már engedélyezett demonstrációkhoz, felvonulásokhoz, pártrendezvényekhez, s követeli, hogy "a jogvédő szervezetek által gerjesztett hisztéria-hadjárat szűnjék meg!"