2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romagyilkosságok – Gyurcsány Ferenc is megjelent a tárgyaláson
2011. 04. 05. 00:00

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Molnár Csaba egykori kancelláriaminiszter is megjelent a romák sérelmére elkövetett, hat halálos áldozattal járó támadássorozat keddi büntetőtárgyalásá.

A szocialista politikusok az érdeklődők számára fenntartott padsorokban foglaltak helyet.

 

A volt kormányfő az MTI tudósítójának azt mondta: azért jelent meg a büntetőperen, mert részvétét és együttérzését szeretné kifejezni az áldozatok és a hozzátartozók iránt egyrészt mint apa, mint férj, mint politikus, másrészt mint a támadássorozat idején "miniszterelnöki tisztséget betöltő személy".

 

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: "ítélkezni a bíróság dolga", mi a megjelenésünkkel is azt szeretnénk üzenni, az elesetteket, a megtámadottakat nem hagyjuk magukra.

 

Arra a kérdésre, hogy a támadássorozattal összefüggésben érez-e bármilyen politikai felelősséget, úgy fogalmazott: "politikai büszkeséget" érez, hogy politikusként, miniszterelnökként kormányával együtt annak idején kifejezte együttérzését és szolidaritását az áldozatok hozzátartozóinak. A volt miniszterelnök elmondta: nem kísérte figyelemmel a bírósági per eddigi fejleményeit, annyit tudott mindössze, hogy már zajlik a tárgyalás.

 

Molnár Csaba azt mondta: ha a legegyszerűbb hétköznapi rasszizmust elítéljük, akkor ezt az aljas gyilkosságsorozatot mindenképpen el kell ítélnünk. Az egykori kancelláriaminiszter megjegyezte, hogy a kormányt képviselve több áldozat temetésén személyesen is megjelent.