2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Civil élőlánc védheti a hejőszalontai romákat a Jobbiktól
2011. 04. 01. 00:00

Élőláncot alkotva próbálják megóvni a hejőszalontai romákat a Facebook közösségi portálon szerveződő civilek a szombati Jobbikos demonstráción.

Kende Judit szervező a Független Hírügynökségnek elmondta: eddig hatvanan jelezték részvételi szándékukat az eseményen, amelyen terveik szerint élőláncot alkotva állnak majd a cigánysor körül. A Hejőszalontai Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Balogh Adrien közölte: mind a 350 roma nagyon fél a szombati eseménytől. A romák nem értik, miért őket tartják bűnösnek egy olyan gyilkosság miatt, amelynek még sem körülményei, sem elkövetői nem ismertek.

 

A Jobbik szombatra meghirdetett "demonstráció a cigányterror ellen" című fáklyás felvonulását azzal indokolta, hogy a kedden elhunyt 50 éves helyi asszonyt feltehetően roma gyilkolta meg.

 

Gaskó Bertalan alezredes, a rendőrség megyei kommunikációs igazgatója a Független Hírügynökségnek azt mondta: az eseményt még nem kezelik tényként, de jelenleg folynak a megbeszélések, mind Jobbikkal, mind a civilekkel. Hozzátette, hogy a rendőrség a gyülekezési törvénynek megfelelően jár el, célja az, hogy biztosítsa a rendezvények békés, konfliktusmentes lebonyolítását.

 

Független Hírügynökség