2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Törvényszerű a szegregáció az iskolákban?
2011. 03. 29. 00:00

Habár a kormány a programjában elismeri a szegregáció problémáját, és az oktatási törvény megtiltja azt, a megkülönböztetés a szlovákiai iskolákban szinte törvényszerű.

Ez főleg a roma gyerekeket érinti, akik közül hihetetlenül sokan kerülnek a speciális osztályokba. A Nyitott Társadalom Alapítvány képviseletében Vlado Rafael arra figyelmeztet, hogy ez nem a pszichológiai diagnosztizálás alapján történik, hanem gazdasági motiváltságból, az iskolai normatívákból eredően is, s igen gyakran maguk a szülők különítik el gyerekeiket a többiektől.

A kormány is elismeri a szegregáció tényét, ám a gyakorlatban nem tud mit kezdeni vele. A roma gyerekek kiközösítésére szinte már az oktatási rendszerbe való belépésüktől sor kerül. A kiközösítés kollektív, és nem veszi figyelembe az egyének specifikus problémáit.

A hétfői sajtótájékoztatón Vlado Rafael kijelentette: „Nem tudni az okát, nem tudni, hogyan lehetne megtiltani, sem módszer, sem pénz nem áll rendelkezésre, évek óta nem találunk megoldást, ha állandóan el is ismerjük a létezését”. Kutatások folynak ugyan e területen, de azok azt nem fedik fel, hogy mit élnek át a roma gyerekek az elkülönített vagy az integrált osztályokban. „A kisebb részkutatások mutatják, hogy a roma gyerekek jobb eredményre képesek az integrált osztályokban, nagyobb céljaik vannak, nagyobb az inspiráció, a motiváció a tanulásra, annak ellenére, hogy az osztályon belül állandó feszültség van a roma és a nem roma gyerekek között.

Laco Oravec, a Milan Šimeèka Alapítvány munkatársa a sajtótájékoztatón kijelentette: azok a roma gyerekek, akiknek szülei kivándorolnak, jobb eredményeket érnek el a külföldi iskolákban. "Ez arról is szól, hogyan tud dolgozni az iskola a gyerekekkel" - jegyezte meg.

A szakértők szerint a szegregáció elleni harcban már például Románia is megelőzte Szlovákiát. Az ország oktatási törvénye ugyanis egyértelműen tiltja a szegregációt, sőt, büntetéseket is kiszab.