HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Törvényszerű a szegregáció az iskolákban?

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  szlovákia
2011 Március 29    Forrás: SITA, TASR, bumm


Ez a cikk archív

Habár a kormány a programjában elismeri a szegregáció problémáját, és az oktatási törvény megtiltja azt, a megkülönböztetés a szlovákiai iskolákban szinte törvényszerű.

Hirdetmény
Ez főleg a roma gyerekeket érinti, akik közül hihetetlenül sokan kerülnek a speciális osztályokba. A Nyitott Társadalom Alapítvány képviseletében Vlado Rafael arra figyelmeztet, hogy ez nem a pszichológiai diagnosztizálás alapján történik, hanem gazdasági motiváltságból, az iskolai normatívákból eredően is, s igen gyakran maguk a szülők különítik el gyerekeiket a többiektől.

A kormány is elismeri a szegregáció tényét, ám a gyakorlatban nem tud mit kezdeni vele. A roma gyerekek kiközösítésére szinte már az oktatási rendszerbe való belépésüktől sor kerül. A kiközösítés kollektív, és nem veszi figyelembe az egyének specifikus problémáit.

A hétfői sajtótájékoztatón Vlado Rafael kijelentette: „Nem tudni az okát, nem tudni, hogyan lehetne megtiltani, sem módszer, sem pénz nem áll rendelkezésre, évek óta nem találunk megoldást, ha állandóan el is ismerjük a létezését”. Kutatások folynak ugyan e területen, de azok azt nem fedik fel, hogy mit élnek át a roma gyerekek az elkülönített vagy az integrált osztályokban. „A kisebb részkutatások mutatják, hogy a roma gyerekek jobb eredményre képesek az integrált osztályokban, nagyobb céljaik vannak, nagyobb az inspiráció, a motiváció a tanulásra, annak ellenére, hogy az osztályon belül állandó feszültség van a roma és a nem roma gyerekek között.

Laco Oravec, a Milan Šimečka Alapítvány munkatársa a sajtótájékoztatón kijelentette: azok a roma gyerekek, akiknek szülei kivándorolnak, jobb eredményeket érnek el a külföldi iskolákban. "Ez arról is szól, hogyan tud dolgozni az iskola a gyerekekkel" - jegyezte meg.

A szakértők szerint a szegregáció elleni harcban már például Románia is megelőzte Szlovákiát. Az ország oktatási törvénye ugyanis egyértelműen tiltja a szegregációt, sőt, büntetéseket is kiszab.Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   aljaskarcsi  | 2011 Március 29 21:17:18 like(0) dislike(0)

Nálunk is volt az általánosban gyengébb és erősebb matek csoport, az hogy a cigó gyerek hülye mint a segg és mind a gyengébb osztályban köt ki persze megint a nem cigányok a rászisták.

 

Tanulni kellene gyerekek


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt