2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

NET: tragikus a roma lakosság egészségi állapota
2011. 03. 29. 00:00

A Nemzeti Egészségügyi Tanács elnöke szerint tragikus a roma lakosság egészségi állapota Magyarországon; Papp Zoltán erről a szervezet keddi, soros ülését követő sajtótájékoztatón beszélt Budapesten.

Mint elmondta: kevés statisztikai adat áll rendelkezésre, amely objektíven bemutatná a roma közösségek egészségi állapotát, de hátrányos helyzetük így is egyértelmű.

 

Imre, a NET alelnöke az elmúlt évtized publikációi alapján készítette el "látleletét". Kiemelte, hogy a roma közösségekhez tartozók várható életkora messze elmarad a többségi lakosságéhoz képest, "szinte nincs is roma idős ember".

 

A romák körében sokkal nagyobb arányban vannak jelen a depressziós, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések, egészségi állapotukat ezek az emberek mégis sokkal pozitívabban látják. Mindezek mellett pedig az egészségügy területén is érvényesül a hátrányos megkülönböztetés – tette hozzá Gara Imre.

 

A tanács elnöke és alelnöke egyaránt hangsúlyozta, hogy a NET minden olyan kezdeményezést támogat, amely a roma közösség egészségi állapotának javítását célozza, továbbá szorgalmazza azokat a kutatásokat is, amelyekkel  objektív adatokat kaphatnak a romák egészségi helyzetéről.

 

A sajtótájékoztatón Nótár Ilona roma ügyi szakértő elmondta: kidolgoztak egy programot, amelynek célja, hogy a fiatal korosztályt tudatos családtervezésre neveljék. A program a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok mindegyikét érinti, s e körbe tartoznak a roma fiatalok is.