2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Milyen állapotban vannak a cigánytelepen élők fogai?
2011. 03. 29. 00:00

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat fogorvosai március elején a monori cigánytelepen végeztek szűrővizsgálatot. A telep négyszáz lakosából százan vettek részt a szűrésen.

A felmérésben részt vett közel száz ember harmada gyerek volt. Az orvosok a résztvevőket kifaggatták, milyen gyakran járnak fogorvoshoz, mik a fogmosási szokásaik, dohányoznak-e, illetve fogyasztanak-e alkoholt. Ezt követően rögzítették fogazatuk állapotát.

 

A telepen kirívó eset a napi fogmosás

 

A szeretetszolgálat fogorvosai megállapították, hogy a telepen élők nagyon ritkán járnak fogorvoshoz, akkor is elsősorban foghúzásra, ritkán tömésre. Fogat nem mosnak rendszeresen, egy részük sosem, kirívó esetnek számít a napi fogmosás. Ennek köszönhető, hogy a fogkő előfordulása az életkorral egyre nő.

 

A fogszuvasodás és a foghiány előfordulásának mérésére használt DMF-index a cigánytelepen élőknél az életkor előrehaladtával ugrásszerűen növekedett. (A DMF-index a szuvas (decayed), a hiányzó (missing) és a tömött (filled) fogak összegéből számolt átlagérték.) Míg a 19-30 év közötti generáció esetében az index értéke még csak 4 volt, a 31-50 év közöttieknél már 10, az 51 évnél idősebbek körében pedig már átlagosan 18 fog volt szuvas, hiányzó vagy tömött.