2024 May 01., Wednesday/Fülöp, Jakab napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rendészeti toborzó napot tartottak roma fiataloknak a rendőrök
2011. 03. 28. 00:00

Nyílt napon ismerkedhettek roma fiatalok a BRFK és más rendvédelmi szervek munkájával, valamint a felvételi követelményekkel hétfőn a rendőrség budapesti igazgatási központjában.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) és a BRFK bűnmegelőzési osztálya azzal a céllal szervezte a tájékoztatót, hogy a roma és hátrányos helyzetű fiatalok eredményesen jelentkezhessenek a rendészeti pályákra. A szervezők szerint ez kitörési lehetőséget adna az érintettek számára, illetve a fiatalok későbbi munkájukkal hozzájárulhatnának az előítéletek megszűnéséhez.

 

 

Tóth Tamás dandártábornok, a BRFK vezetője a rendezvény megnyitóján úgy fogalmazott: a rendőrség munkája egy szolgáltatás, amelyet az állampolgárok pénzéből, az állampolgárok javára végeznek. Hozzátette: a rendőrségen belül minden új jelenség érezteti hatását, ezért tartja fontosnak, hogy az állomány sokszínű legyen, abban a társadalmi minden része képviseltesse magát, mert csak empátiával kezelve lehet eredményes munkát végezni.

 

 

A budapesti rendőrfőkapitány a mintegy kétszáz általános iskolás és középiskolás tanuló előtt megjegyezte, hogy ma szélesebb a szakma és a paletta, mint 20 éve, de kevesebb az információ, ami segít a pályaválasztásban.

 

 

Hozzáfűzte, hogy "a rendőrség munkája sokkal profánabb, sokkal nehezebb, kegyetlenebb és lélekölőbb, mint a filmeken", ugyanis ahhoz  sok olyan dolog hozzátartozik, amit nem látni: a sziszifuszi apró munka, az adminisztráció, a rutinszerű igazoltatás, a közterületi jelenlét a nap 24 órájában.

 

 

Tóth Tamás arra kérte a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, hogy elszántan, szívvel-lélekkel és a legjobb tudásuk szerint készüljenek a rendőri szakmára, hivatásra.

 

 

Makai István, az FCÖ elnöke azt mondta: a magyar demokrácia kulcskérdése és alappillére, hogy a rendvédelmi szervek milyen felkészült szakemberekből állnak és milyen jogkövető magatartást tanúsítanak. Ez romára és nem romára egyaránt érvényes kell, hogy legyen - tette hozzá.

 

 

A roma vezető megfogalmazása szerint a rendőri hivatást választó roma fiatalok "egyértelmű, pozitív, a magyar polgári értékrendnek megfelelő, magas szakmai színvonalú üzenetet közvetítenek". A rendészeti szakmát választókat arra kérte, hogy ne felejtsék el, honnan jöttek és az adott közösségnek mivel tartoznak.

 

 

Makai István megemlítette, hogy az FCÖ és a BRFK már több éve szoros munkakapcsolatban áll egymással, és több szakmai konferenciát, konfliktuskezelő tréninget szerveztek, amely elősegítette a fővárosi roma és nem roma emberek közötti párbeszédet, a kölcsönös bizalom erősítését.

 

 

A nyílt napon a BRFK ismertette a tanulókkal, milyen felvételi követelményeknek kell megfelelniük, ha a rendőri hivatást választják, de a résztvevők betekintést nyerhettek a pénzügyőrség és más rendvédelmi szervek munkájába is.