2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Flash mobbal az előítéletek ellen
2011. 03. 28. 00:00

Ifjúsági szervezetek fogtak össze Európa-szerte, hogy leküzdjék a romák és nem romák közötti ellentéteket.

Nyolc ország ifjúsági szervezetei fogtak össze, és „ternYpe (ifjúság) – Mindnyájan egyetlen társadalomban” címmel kampányt indítanak, hogy lerombolják a roma és nem roma fiatalok közötti falakat, valamint gyengítsék a szélsőségesek rájuk gyakorolt káros hatását.

 

Az öt hónapos kampány április 8-án, a Nemzetközi Roma Napon veszi kezdetét. Orsós Julianna és Jakab László, a kampány magyarországi koordinátorai elmondták, hogy a ternYpe tavaly Córdobában vált ismertté az európai roma integráció jegyében zajló csúcstalálkozón, amelynek résztvevői pár napos „Be Young Be Roma” („Légy fiatal, légy roma) című kampányukkal pozitív, szerethető módon hívták fel a figyelmet az európai roma ifjúságra, mely kész és képes erősíteni helyzetét, jobbítani körülményeit.

 

Hozzátették: agresszió nélküli, művészeti elemekkel ötvözött fiatalos akciókkal - blogokkal, élőkönyvtárral, flash mobbal, látványos szabadtéri eseményekkel, konferenciákkal - akarják felhívni a figyelmet céljaikra, amelyek a résztvevő országok városaiban nyitottak lesznek a nagyközönség számára.

 

A kampány magyarországi eseményeit a Romaversitas Alapítvány és a DARTKE (Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület) szervezik. 

 

Orsós Julianna elmondta: a magyar akcióval rá akarják ébreszteni a fiatalokat, hogy félelmeik és előítéleteik leküzdhetőek. Be akarják bizonyítani, hogy romák és nem romák között a kölcsönös megértés és tisztelet lehetséges. Ugyanakkor a kampány a hazai szélsőjobboldali csoportokkal szemben egy másik, élhető, emberi alternatívát próbál kínálni a fiataloknak és az egész magyar társadalomnak a hazai romák megítélését, megismerését illetően - tette hozzá.

 

Az esemény máris kivívta az Európai Bizottság érdeklődését: a kampány eredményeit többek között az Oktatási és Kulturális Főigazgatóságnak is bemutatják majd.