HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Romagyilkosságok – Roma vezetők: meg kell állítani a félelemkeltést

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 25    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Roma vezetők és jogvédők szerint a kormánynak és a hatóságoknak mindent meg kell tenniük, hogy megállítsák a félelemkeltést a romák lakta településeken, különben újra elkezdődhet a "cigányvadászat".

Hirdetmény

A hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal vádolt négy férfi pénteki büntetőtárgyalásán részt vett  jogvédő szervezetek képviselői, aktivisták és roma vezetők a vádirat ismertetése után újságíróknak azt mondták: egyes médiumok kirekesztő hangvételű írásai és tudósításai bátorítást adtak és adhatnak a jövőben is azoknak, akik ellenérzéssel vannak a cigányok iránt, és a most perbe fogott férfiakhoz hasonlóan fegyverrel akarnak majd rendet csinálni.

 

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat volt elnöke, a Roma Összefogás Párt vezetője arra szólította fel Orbán Viktor kormányfőt és Pintér Sándor belügyminisztert, minden eszközzel akadályozzák meg, hogy a Heves megyei Gyöngyöspatán március elején történt "polgárőr-járőrözéshez" hasonló cselekmények ne ismétlődhessenek meg az országban, "különben egyes személyek újra bátorítást kaphatnak a gyilkosságokhoz".

 

A sajtó felelősségét emlegetve megjegyezte, a támadássorozattal vádolt férfiak olyan településeket választottak célpontul, ahol konfliktus volt romák és nem romák között, és arról a média "sokszor félretájékoztatva számolt be", illetve az azóta már feloszlatott Magyar Gárda felvonulásokat szervezett.

 

Kolompár Orbán ezért "veszélyes játéknak" nevezte, hogy "gárdisták, véderősök és más paramilitáris szervezetek, tagjai, akik a Jobbik támogatását élvezik", újra félelmet keltsenek települések roma lakosaiban.

 

A pénteken ismertetett vádirat szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott olyan településeket választott célpontul, ahol korábban a híradások alapján konfliktus alakult ki romák és nem romák között, és különös figyelemmel kísérték az interneten az úgynevezett cigánybűnözés kategóriába sorolt erőszakos cselekményeket.

 

A vádlottak úgy vélték, az igazságszolgáltatás nem tölti be megfelelően a feladatát a cigány származású elkövetőkkel szemben. Így személyes sérelmeik és a kisebbségi csoportokkal szembeni ellenérzésük mellett a "saját kézbe vett rendcsinálási elhatározásukban az olaszliszkai gyilkosság is nagy szerepet játszott".

 

A négy férfi összesen kilenc helyszínen intézett támadást cigányok ellen, közülük hatan meghaltak, öten súlyosan megsérültek.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt