2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romagyilkosságok – Roma vezetők: meg kell állítani a félelemkeltést
2011. 03. 25. 00:00

Roma vezetők és jogvédők szerint a kormánynak és a hatóságoknak mindent meg kell tenniük, hogy megállítsák a félelemkeltést a romák lakta településeken, különben újra elkezdődhet a "cigányvadászat".

A hat halálos áldozatot követelő támadássorozattal vádolt négy férfi pénteki büntetőtárgyalásán részt vett  jogvédő szervezetek képviselői, aktivisták és roma vezetők a vádirat ismertetése után újságíróknak azt mondták: egyes médiumok kirekesztő hangvételű írásai és tudósításai bátorítást adtak és adhatnak a jövőben is azoknak, akik ellenérzéssel vannak a cigányok iránt, és a most perbe fogott férfiakhoz hasonlóan fegyverrel akarnak majd rendet csinálni.

 

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat volt elnöke, a Roma Összefogás Párt vezetője arra szólította fel Orbán Viktor kormányfőt és Pintér Sándor belügyminisztert, minden eszközzel akadályozzák meg, hogy a Heves megyei Gyöngyöspatán március elején történt "polgárőr-járőrözéshez" hasonló cselekmények ne ismétlődhessenek meg az országban, "különben egyes személyek újra bátorítást kaphatnak a gyilkosságokhoz".

 

A sajtó felelősségét emlegetve megjegyezte, a támadássorozattal vádolt férfiak olyan településeket választottak célpontul, ahol konfliktus volt romák és nem romák között, és arról a média "sokszor félretájékoztatva számolt be", illetve az azóta már feloszlatott Magyar Gárda felvonulásokat szervezett.

 

Kolompár Orbán ezért "veszélyes játéknak" nevezte, hogy "gárdisták, véderősök és más paramilitáris szervezetek, tagjai, akik a Jobbik támogatását élvezik", újra félelmet keltsenek települések roma lakosaiban.

 

A pénteken ismertetett vádirat szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott olyan településeket választott célpontul, ahol korábban a híradások alapján konfliktus alakult ki romák és nem romák között, és különös figyelemmel kísérték az interneten az úgynevezett cigánybűnözés kategóriába sorolt erőszakos cselekményeket.

 

A vádlottak úgy vélték, az igazságszolgáltatás nem tölti be megfelelően a feladatát a cigány származású elkövetőkkel szemben. Így személyes sérelmeik és a kisebbségi csoportokkal szembeni ellenérzésük mellett a "saját kézbe vett rendcsinálási elhatározásukban az olaszliszkai gyilkosság is nagy szerepet játszott".

 

A négy férfi összesen kilenc helyszínen intézett támadást cigányok ellen, közülük hatan meghaltak, öten súlyosan megsérültek.