2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A cigányság Európa kisebbsége
2011. 03. 24. 00:00

Európai kisebbség a roma - világított rá az Európai Parlamentben bemutatott könyv, amelynek szerzői között Soros György magyar származású amerikai üzletember.

A könyvet a szerkesztők, az EP szocialista frakciójának tagjai, Monika Flasíková-Benová, Hannes Swoboda és Jan Marinus Wiersma ismertették a brüsszeli rendezvényen, előszavát pedig a képviselőcsoportot vezető Martin Schulz írta, aki azt húzta alá, hogy a romák társadalmi integrációjának minden EU-tagállamban kiemelt célkitűzésnek kell lennie.

A romák helyzetének javításán fáradozó alapítványokat is működtető Soros György cikkében arra helyezte a hangsúlyt, hogy ki kell jutni abból az ördögi körből, amelyet a cigányság társadalmi kizárása jelent.

Andor László és Reding egyebek között a témába vágó uniós erőfeszítésekkel foglalkoztak. A tanácskozáson ismertetett üzenetben Reding megerősítette, hogy a bizottság - tervei szerint - április 5-én nyilvánosságra hozza előterjesztését az uniós roma keretstratégiára vonatkozóan.

A magyar biztos nevében a bemutatón Hegyi Gyula volt EP-képviselő szólalt fel, aki az előterjesztés alapelemei közül kiemelte az oktatás, foglalkoztatás, lakhatás és egészségügy kérdéskörére vonatkozó felvetéseket, valamint a stratégia összefüggését az erre az évtizedre vonatkozó, átfogó uniós programmal, az EU 2020-szal.

Göncz Kinga és az EP kisebbségügyi munkacsoportjában is tevékenykedő Claude Moraes közös cikke szintén azt fejtegeti, hogy a témában EU-szinten is összehangolt fellépésre van szükség.

Daróczi Gábor azt helyezte vizsgálódásának középpontjába, hogy a romák társadalmi bevonása Európa közös felelőssége.

A brüsszeli könyvbemutatón előadást tartott Szalai Júlia szociológus, aki egyebek között arra mutatott rá, hogy a romák esetében egyszerre kell kezelni a szegénység és az etnikai jellegű megkülönböztetés problémáját.

A kötetben interjú olvasható Günter Grass Nobel-díjas íróval, aki annak fontosságát fejtette ki, hogy a lakosság vegye észre: a kisebbségek, beleértve a romákat is, sokarcúvá teszik, diverzifikálják a társadalmat, és ezzel gazdagítják is.