2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Alkotmányozás – Módosító javaslattal élnek a kisebbségek
2011. 03. 23. 00:00

A magyarországi kisebbségek vezetői szerdán elküldték alkotmánymódosító javaslataikat Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az MTI-nek elmondta: a kisebbségi önkormányzatok elnökeivel közösen kidolgozott módosító javaslatok a nemzeti nyelvi jogokat, országgyűlési képviseletüket, a független nemzetiségi biztos jogintézménye megtartását, valamint a kisebbségi törvény sarkalatos védelmét is tartalmazza. Álláspontjuk szerint csak ezek biztosításával támogatják az alkotmányozás folyamatát – tette hozzá.

 

A kisebbségi ombudsman kedden a parlamentben az alkotmánymódosítás általános vitájában az országos kisebbségi önkormányzatok álláspontját tolmácsolva azt mondta: a nemzetiségi közösségek szerint a kormánypárti javaslat - változatlan formában történő elfogadása esetén - "jelentős visszalépést eredményez a kisebbségi jogok terén, és az elmúlt két évtized kisebbségpolitikai eredményeinek szisztematikus lebontásához vezet".

 

Kállai Ernő március közepén tartott sajtótájékoztatóján "pofátlanságnak" nevezte, hogy a Fidesz-KDNP által benyújtott alkotmánytervezetből kihagynák a kisebbbségeket. Az ombudsman akkor úgy fogalmazott: Magyarország új alkotmányának nyilvánosságra hozott tervezete szisztematikusan leépíti a kisebbségi érdekképviseletet és intézményrendszert, megnyirbálja a már megszerzett jogokat, és a kétharmados többségű kormány radikális változtatásaival nemhogy előmozdítaná a kisebbségi közösségek életét és jogaik kiszélesítését, hanem azt két évtizednyi visszalépésre kényszeríti.

 

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a kisebbségi önkormányzati vezetőkkel folytatott múlt pénteki egyeztetésén személyes garanciát vállalt arra, hogy Magyarországon nem sérülhetnek a nemzetiségi és kisebbségi jogok. A találkozón a kormány részéről Navracsics Tibor mellett jelen volt Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Latorcai Csaba nemzetiségi ügyekért felelős helyettes államtitkár is. Az országos kisebbségi önkormányzatok elnökei korábban kidolgozták saját normaszöveg-tervezetüket, és múlt csütörtökön Szájer Józseffel, a nemzeti konzultációs testület elnökével is egyeztettek.

 

A végleges javaslat április 18-ra tervezett elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges; az államfő az alaptörvényt várhatóan április 25-én írja alá ünnepélyes keretek között.