HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Alkotmányozás – Módosító javaslattal élnek a kisebbségek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Március 23    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A magyarországi kisebbségek vezetői szerdán elküldték  alkotmánymódosító javaslataikat Orbán Viktor miniszterelnöknek. A 13 nemzeti és etnikai közösség vezetője, illetve  a kisebbségi ombudsman által kidolgozott javaslatukban azt kérik a kormányfőtől, a Fidesz elnökétől, valamint az Országgyűléstől, hogy az új Alkotmány maradéktalanul biztosítsa és erősítse a nemzetiségi jogokat.

Hirdetmény

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az MTI-nek elmondta: a kisebbségi önkormányzatok elnökeivel közösen kidolgozott módosító javaslatok a nemzeti nyelvi jogokat, országgyűlési képviseletüket, a független nemzetiségi biztos jogintézménye megtartását, valamint a kisebbségi törvény sarkalatos védelmét is tartalmazza. Álláspontjuk szerint csak ezek biztosításával támogatják az alkotmányozás folyamatát – tette hozzá.

 

A kisebbségi ombudsman kedden a parlamentben az alkotmánymódosítás általános vitájában az országos kisebbségi önkormányzatok álláspontját tolmácsolva azt mondta: a nemzetiségi közösségek szerint a kormánypárti javaslat - változatlan formában történő elfogadása esetén - "jelentős visszalépést eredményez a kisebbségi jogok terén, és az elmúlt két évtized kisebbségpolitikai eredményeinek szisztematikus lebontásához vezet".

 

Kállai Ernő március közepén tartott sajtótájékoztatóján "pofátlanságnak" nevezte, hogy a Fidesz-KDNP által benyújtott alkotmánytervezetből kihagynák a kisebbbségeket. Az ombudsman akkor úgy fogalmazott: Magyarország új alkotmányának nyilvánosságra hozott tervezete szisztematikusan leépíti a kisebbségi érdekképviseletet és intézményrendszert, megnyirbálja a már megszerzett jogokat, és a kétharmados többségű kormány radikális változtatásaival nemhogy előmozdítaná a kisebbségi közösségek életét és jogaik kiszélesítését, hanem azt két évtizednyi visszalépésre kényszeríti.

 

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a kisebbségi önkormányzati vezetőkkel folytatott múlt pénteki egyeztetésén személyes garanciát vállalt arra, hogy Magyarországon nem sérülhetnek a nemzetiségi és kisebbségi jogok. A találkozón a kormány részéről Navracsics Tibor mellett jelen volt Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Latorcai Csaba nemzetiségi ügyekért felelős helyettes államtitkár is. Az országos kisebbségi önkormányzatok elnökei korábban kidolgozták saját normaszöveg-tervezetüket, és múlt csütörtökön Szájer Józseffel, a nemzeti konzultációs testület elnökével is egyeztettek.

 

A végleges javaslat április 18-ra tervezett elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges; az államfő az alaptörvényt várhatóan április 25-én írja alá ünnepélyes keretek között.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Lemezbemutató koncertre készül a Parno Graszt

  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a JurányibanCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt