2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Minek vallják magukat a romák a népszámláláskor?
2011. 03. 19. 00:00

Közeleg a népszámlálás, ezzel kapcsolatban pedig a magyar nemzetiségüket felvállalók száma mellett kulcskérdésnek számít az is, vajon hányan vallják magukat romának a kérdőíveken.

A Pátria rádió egy roma aktivistát és Gyurgyík László szociológust megszólaltatva próbált utánajárni a várható tendenciának. Ikri Marián, a főként Rozsnyó környékén ténykedő, a roma lakossággal foglalkozó Univerzus Polgári Társulás vezetője elmondta, rossz tapasztalataik vannak a tíz évvel korábbi népszámlálásokkal.

"A kérdezőbiztosok az előző tapasztalataink alapján hazudtak az embereknek, elmondták, ha vállalják romaságukat, azt feljegyzik, ijesztgették őket azzal, hogy ki lesznek dobva a buszokból és éttermekből" - jelentette ki Ikri, s úgy véli, tanultak az esetből, megpróbálják elejét venni a hasonló rémhíreknek. Az aktivista szeretné, ha minél több roma felvállalná nemzetiségét, ez az érdekképviselet szempontjából is fontos. Iki szerint sok roma tartozik a magukat magyarnak vallók csoportjába is, így akarnak viszonyulni a helyi többséghez - akik adott esetben a magyarok.

Gyurgyík: becslések szerint négyszázezer roma él Szlovákiában


Gyurgyík László szociológus kifejtette, a szlovákiai népesedési statisztikák a roma lakosság számát 1991 óta rögzítik, azt megelőzően nem kérdeztek rá a roma nemzetiségre. "Akkor 75 ezer romát számoltak össze, tíz évvel később számuk 90 ezerre növekedett. A szocialista érában nem kérdeztek rá a nemzetiségre, ugyanakkor a hetvenes és nyolcvanas években egy párhuzamos összeíráson a külső jegyek alapján rögzítették a romák számát - akkor kétszázezer fő körüli értéket mutattak ezek az összeírások. Becslések szerint 400 ezer körülire tehető a romák száma Szlovákiában" - jelentette ki Gyurgyík.

A szociológus elmondása szerint a roma népesség természetes szaporodása jelentős mértékben, kétszer nagyobb, mint az összlakosságé. Úgy véli ugyanakkor, nagyon leegyszerűsítő elképzelés lenne, ha a roma nemzetiséget egyetlen, homogén csoportként könyvelnénk el. Az elkülönült településeken élők például jóval több gyereket vállalnak, mint a városlakók. A romaságukat egyébként Gyurgyík szerint azért vállalhatják föl többen keleten, mert ezen az országrészen az etnikum többséget alkot, így nem kell senkihez sem viszonyulnia. A szakember rámutatott, a magukat magyarnak valló népességen belül a romák aránya magasabb, mint országosan.