2024 May 07., Tuesday/Gizella napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szálasi előtt tisztelegtek az emlékoszloppal
2011. 03. 16. 00:00

Szálasi-emlékoszlopot avattak a Borsod megyei Mezőkövesden, egy magántulajdonban lévő ingatlanon; az ügyben a rendőrség is vizsgálódik.

Az MTI információja szerint a háborús bűnökért elítélt és kivégzett Szálasi Ferenc emlékművét szombaton avatták fel egy magánportán. A rendőrségnek azt kell kiderítenie, megvalósult-e a tiltott önkényuralmi jelkép használata, illetve annak minősített esete. A magánterületen felállított emlékoszlop avatása a rendőrségnek is tudomására jutott – mondta az MTI-nek Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn.
új nyilasok

Közlése szerint a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság azt vizsgálja, hogy a büntető törvénykönyvben (Btk.) foglalt önkényuralmi jelképek használata bűncselekményét megvalósították-e, és fennáll-e nagy nyilvánosság előtti propagálása, valamint közszemlére tétele. Mint mondta, az önkényuralmi jelkép használata a Btk. szerint vétség, pénzbüntetéssel sújtható, 75 ezer és 108 millió forint közötti pénzbüntetést szabhat ki a bíróság.

Szálasi Ferenc a második világháború utolsó szakaszában, 1944 novemberétől „nemzetvezetőként” irányította az országot. Uralmának idejét jelképük, a nyilaskereszt, illetve az akkor történtek miatt a nyilas terror időszakának is nevezik. A háború után emberiség elleni és háborús bűnökért a népbíróság elítélte, majd 1946. március 12-én felakasztották.