2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Munkát és kenyeret követelnek a romák
2011. 03. 11. 00:00

Munkát és kenyeret követel több tízezer roma április 15-én a parlament előtt, s addig lesznek ott, amíg el nem érik a céljukat – jelentette Nótár Zoltán.

Elmondta: a romák a tűrőképességük határához érkeztek, s a jelenlegi kormány láthatóan mindent megtesz azért, hogy „kivéreztesse” és ellehetetlenítse őket. – Ebben sajnos partner a Lungo Drom, amelynek politikusait egy jobb élet reményében a cigányok támogatták, de csalódniuk kellett, mert a roma vezetők a Fidesz háta mögé bújtak, hallgatnak, s nem csinálnak semmit, csak a saját pecsenyéjüket sütögetik – mondta Nótár Zoltán.

 

Bejelentette: hónapokkal ezelőtt több társával együtt elkészített egy romafoglalkoztatási programot, amelynek keretében az évek óta sikeresen működő igrici uborkatermelő szövetkezet mintájára a legszegényebb településeken mezőgazdasági munkát kaphatnának a szakképzetlenek. A foglalkoztatásért felelős államtitkárság vezetői, mondta Nótár, előbb támogatásukról biztosították a kezdeményezést, amelyet tizenöt településen vezettek volna be, afféle mintaprogramként, első körben.

 

Az érintett önkormányzatokkal, polgármesterekkel elvi megállapodást kötöttek arról, mekkora földterületeket vonhatnának be a termelésbe, aláírták a szándéknyilatkozatokat kereskedőkkel a megtermelt zöldség felvásárlásáról, és megegyeztek a kis falvak óvodáival, iskoláival is arról, hogy átveszik a helyben előállított paprikát, paradicsomot, burgonyát és uborkát. Az elmúlt napokban azonban kiderült: a kormány mégsem támogatja ezt a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy üres a kassza. – Nincs más hátra, mint utcára vonulni és tüntetni – mondta Nótár Zoltán.

 

Nótár Zoltán bejelentette: nemcsak borsodi, de hajdú-bihari, szabolcsi, nógrádi, hevesi és Pest megyei romák is csatlakoznak majd az április 15-re meghirdetett fővárosi tüntetésükhöz.