2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Felmérés szerint erősödnek az előítéletek Európa nagy részén
2011. 03. 11. 00:00

Egyre erősödik Európa nagy részén a kisebbségekkel szembeni türelmetlenség és előítélet egy német felmérés pénteken közzétett eredményei szerint.

A bielefeldi egyetem és a német szociáldemokrata párthoz (SPD) közelálló Friedrich Ebert-alapítvány nyolc EU-tagállamra kiterjedő közvélemény-kutatást végzett. Magyarországon, Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Hollandiában, Portugáliában és Lengyelországban kérdezték meg az állampolgárokat.

 

Megállapították, hogy az előítéletesség távolról sem olyan jelenség, amely csak a politikai paletta szélére korlátozódna.

 

A megkérdezettek nagyjából fele van azon a véleményen, hogy országában "túl sok a bevándorló". Ugyanennyien értettek egyet azzal, hogy válságok idején a belföldieket előnyben kell részesíteni a munkahelyeken. A többség azzal a kijelentéssel is egyetért, hogy az iszlám általában "az intolerancia vallása".

 

Nagy eltéréseket mutat az antiszemita beállítottság. Hollandiában 17 százalék, Lengyelországban több mint 70 százalék értett egyet azzal a kijelentéssel, miszerint a "zsidók előnyt akarnak kovácsolni abból, hogy a nácizmus idején üldözték őket". A megkérdezettek harmada vélte úgy, hogy egyes népek felsőbbrendűek más népekkel szemben.

 

A kutatók szerint az is aggodalomra ad okot, hogy a felmérésbe bevont összes országban a többség úgy érzi, "a politikusok nem értik meg őt". Ez az érzet gyakran együtt jár egy erős vezér iránti igénnyel - írták a felmérést végző német közvélemény-kutatók.