2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Õrzik a cigányok lelkében égő lángot
2011. 03. 05. 00:00

Romák hittérítésével foglalkozik az Élet és Fény Alapítvány. Gyönkön nemzetközi bibliaiskolát működtetnek, Tamásiban új gyülekezetet hoztak létre január közepén.

Cigány lelkipásztorok hirdetik az igét a romáknak. Saját életvitelüket állítják példaként a többiek elé. Nem isznak, nem dohányoznak, nem hűtlenkednek, hisznek Istenben, betartják a tíz parancsolatot. 

Az Élet és Fény Alapítvány nemzetközi missziós munkát végez


Az anyagyülekezet franciaországi, ma már a világ 44 országában vannak jelen, nálunk Debrecen környékén és Tolna megyében működnek a legerősebb csoportjaik. Gyönkön bibliaiskolát alapítottak 1993-ban. Itt képzik az igehirdető pásztorokat, akik Európa különböző országaiból érkeznek.


Tolna megyében három lelkipásztor tevékenykedik: id. Brandt Miklós, Lázár Géza és Kalányos János. Próbálkoztak már gyülekezetalapítással Szekszárdon, Ozorán és Pakson is, de ezek a kezdeti lelkesedés után szétestek. Gyönkön kívül Gyulajon van aktív csoportjuk, és most, január közepén Tamásiban is indítottak egyet.



Kalányos János azt mondja: roma a romával könnyebben tud kontaktust teremteni, mint mások. Ezért terjed ez a francia cigányok által alapított misszió világszerte. A magyarországi induláskor sokáig éltek itt a párizsi lelkipásztorok, s azóta is vissza-visszajárnak havi, kéthavi rendszerességgel. Nem zárják be a kaput más nációk előtt sem, de a gyülekezeti tagok 98 százalékban romák.



Az istentisztelet szintó nyelven zajlik. Ezt viszonylag kevés cigány beszéli Magyarországon, ezért, szükség esetén tolmácsolnak. A szintók, a mutatványos és köszörűs romák. Nagyobb közösségeik Nyugat-Európában élnek. Magyarországra a hajdan idetelepült németekkel érkezett néhány szintó család.



A igehirdetéshez a Károli-féle Bibliát használják. Hisznek a Szentháromságban, de szertartásaik bizonyos mértékben eltérnek a történelmi egyházakban szokásosaktól. Keresztelés helyett bemerítés van náluk, méghozzá felnőtt korban.


  Gyerekek is hallgatják az igehirdetést a roma közösségi házban. Tamásiban januártól tartanak istentiszteletet a cigány lelkipásztorok. Fotó: Kiss Albert    
Ezt Kalányos János alapvető fontosságúnak tartja. Akkor érkezik el a bemerítés ideje, amikor valaki megérti Isten működését, és a szívét megérinti az ige. Gyönkön medencében végzik ezt a szertartást, de tartottak már bemerítést szabad vízben is, például Domboriban.


A cigányok, természetüknél fogva vallásosak. Azok is, akik még sosem fogtak Bibliát a kezükben. Nem nehéz megnyerni őket a hitnek, de ügyködni kell azon, hogy ne hunyjon ki szívükben a láng. A rendszeres istentiszteletek segítik a hitgyakorlást.


Tamásiban szombatonként jönnek össze a roma közösségi házban, gyerekekkel együtt 15-20-an.

Általában 2-3 lelkipásztor is érkezik, hogy segítsék a gyülekezet beindulását. Az igehirdetésen kívül szent énekek is elhangzanak, gitárkisérettel, és tanúságtételek: ki, hogyan jutott el a megtérésig, a hit vállalásáig.


Kevés a lelkipásztor. Gyönk egy olyan szellemi központ, ahol évente két kiemelt képzést végeznek. Ezeken részt vettek már Spanyolországból és Indiából érkező, leendő igehirdetők is. A következő nemzetközi kurzus áprilisban lesz.

A szertartások hivatalos nyelve a szintó

Magyarországon több cigány népcsoport él. Ezek nyelve és jellemző foglalkozása, életmódja is eltérő. A beásokat általában teknővájóként tartják számon. A romungrokat muzsikusokként. Az oláhok többsége pedig üzletelő, lókupec, seftelő. Kisebb számban szintók is megtalálhatók a Kárpát-medencében. Õk a mutatványos illetve köszörűs romák.


Cigánymisszióval szinte minden egyház foglalkozik. A francia cigányok által indított pasztoráció annyiban különbözik a többitől, hogy itt a lelkipásztorok is romák. Az istentiszteleteket szintó nyelven tartják.