HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nem jár kártérítés a jászladányi magániskola fenntartójának

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  jászladány
2011 Március 04    Forrás: Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

Ötévnyi pereskedés után jogerősen vesztett a jászladányi magániskolát működtető alapítvány a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ellen. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla elutasította az alapítvány kártérítési keresetét, és hatályon kívül helyezte az első fokú bírósági határozatot - adta hírül a Roma Sajtóközpont.

Hirdetmény

2001-ben országos nyilvánosságot kapott, hogy a jászladányi iskolában a helyi önkormányzat úgy próbálta meg a roma és a nem roma tanulókat szétválasztani, hogy létrehozott egy alapítványi iskolát. Dankó István polgármester az erről szóló előterjesztésében akkor a következőkkel indokolta az intézmény megalapítását: "népeket, amelyek kultúrákat hordoznak, nem lehet erőszakosan egybezárni".

 

A 2002-es kormányváltást követően az oktatási tárca új vezetése hamar felismerte, hogy a jászladányi ügy kimenetelétől függhet a szegregáció-ellenes politikájának hitele. 2002 augusztusában Magyar Bálint oktatási miniszter megtagadta a minisztériumi azonosító kiadását az alapítványi iskolának. 2006 májusában a jászladányi Zana Sándor Imre Nevelési, Oktatási Közhasznú Alapítvány polgári pert indított a szaktárca ellen, és a keresetében 33 millió forint nem vagyoni kártérítést követelt a szakminisztériumtól. Dankó István polgármester igazságügyi könyvszakértőt kért fel, hogy megállapítsa, mekkora veszteséget okozott az alapítványnak a minisztériumi azonosító szám kiadásának megtagadása, és az, hogy emiatt egy éves csúszással tudta csak megkezdeni a munkát. Hozzátette, hogy az anyagi kártérítésben nem volt benne az erkölcsi veszteség, vagyis az, hogy "bűnös település" lett Jászladány.

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság tavaly májusában valamivel több mint húszmillió forint megfizetésére kötelezte az Oktatási és Kulturális Minisztériumot (OKM). A nem jogerős bírósági ítélet indoklása szerint a szakminisztérium kárt okozott, mivel jogszabálysértő volt az azonosító szám kiadását elutasító határozata. A jogutód szakminisztérium, a NEFMI sajtóosztályán közölték, a bíróság arra hivatkozott, hogy mivel az iskola működési engedélye kapcsán új eljárás indult, a szakminisztériumnak nem az elutasításról, hanem csak az azonosító szám felfüggesztéséről kellett volna döntenie.

A nem jogerős ítélet ellen az OKM és az alapítvány is fellebbezett. Utóbbi a még "hiányzó" 13 millió forint nem vagyoni kártérítés megítélését kérte, az előbbi pedig a kereset elutasítását. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az első fokú bírósági ítéletet és elutasította az alapítvány keresetét. A NEFMI közlése szerint a bíró a szóbeli indoklásban kifejtette, hogy nem áll fenn ok-okozati összefüggés a minisztériumi azonosító szám kiadását elutasító határozat és a magániskola működésének meg nem indulása között.
Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt