HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Új cigány népismereti könyv a katolikus iskolákban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 24    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

Egyfajta kéznyújtásnak tekinti a cigányság és a többségi társadalom felé Cigány népismeret című könyvét Székely János Esztergom-Budapest főegyházmegyei segédpüspök, aki szerdán Szekszárdon mutatta be a tankönyvnek is szánt munkáját.

Hirdetmény

A könyv a többségi társadalmat arra kéri, "látogasson el" a cigányság rendkívül gazdag világába, és "szól cigány testvéreinkhez", akik közül sokan alig ismerik múltjukat, és nincs egészséges cigány identitásuk - mondta a szerző a szekszárdi katolikus plébánián tartott bemutatón.

 

A segédpüspök, aki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs referense is, hozzátette: szeretné, ha a kötet tananyaggá válhatna az oktatásban. Mint mondta, a katolikus iskolák nyitottak, a Cigány népismeret néhány éven belül az osztályfőnöki órákon kiegészítő tananyag lesz. Úgy fogalmazott: a könyv segít abban, hogy a diákok megtanulják a romákat szeretni és elfogadni.

 

A Szent Istvánt Társulat kiadásában megjelent, javarészt a cigányság történetét taglaló, 128 oldalas kötet ismerteti a cigány nép jelképeit, az általuk beszélt nyelveket, szokásaikat, megemlíti többek közt az 1956-os forradalom cigány hőseit, és bő fejezetet szentel a népcsoport mai helyzetének.
    Székely János megjegyezte: jó lenne tudatosítani, hogy a cigányság és a többségi társadalom között 600 éves együttélésük során sokáig nem volt jelentős feszültség.

 

A Te del o Del baxt! (Adjon neked Isten szerencsét!) - romani nyelvű alcímet viselő könyv a jelenről többi között azt írja, hogy a cigány gyerekeknek csak a 80 százaléka végzi el az általános iskola nyolc osztályát, tíz százalékuk jut el az érettségiig, örömtelinek nevezi ugyanakkor, hogy a felsőoktatásban tanulók két százaléka vallotta magát cigánynak.

 

A szerző kitér arra is, hogy "az utóbbi évtizedekben egyes politikai erők a cigányságot gyakran csak szavazatszerzésre használták fel", ehhez "a cigányok és nem cigányok közötti feszültség fenntartása is hasznos politikai fogás volt".Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   romungro  | 2011 Február 25 17:52:17 like(0) dislike(0)

A katolikus egyház új terepet talált az önazonosságának a bizonyítására.

#1   deloro  | 2011 Február 24 10:49:26 like(0) dislike(0)

Büszke vagyok mert nagyon színvonalas volt a rendezvényünk!!!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Haláleset Csenyétén: a polgármester a mentősöket okolja

  • Közvetlenül a gyöngyöspatai családokkal próbál egyeztetni az állam

  • Gyöngyöspatai iskolaügy: Horváth László: sérti az emberek igazságérzetét a kártérítés

  • Rasszista demonstrációt hirdetett Miskolcra és Sályra a Mi Hazánk Mozgalom

  • Cigány autonómiaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt