2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Új cigány népismereti könyv a katolikus iskolákban
2011. 02. 24. 00:00

Egyfajta kéznyújtásnak tekinti a cigányság és a többségi társadalom felé Cigány népismeret című könyvét Székely János Esztergom-Budapest főegyházmegyei segédpüspök.

A könyv a többségi társadalmat arra kéri, "látogasson el" a cigányság rendkívül gazdag világába, és "szól cigány testvéreinkhez", akik közül sokan alig ismerik múltjukat, és nincs egészséges cigány identitásuk - mondta a szerző a szekszárdi katolikus plébánián tartott bemutatón.

 

A segédpüspök, aki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia cigánypasztorációs referense is, hozzátette: szeretné, ha a kötet tananyaggá válhatna az oktatásban. Mint mondta, a katolikus iskolák nyitottak, a Cigány népismeret néhány éven belül az osztályfőnöki órákon kiegészítő tananyag lesz. Úgy fogalmazott: a könyv segít abban, hogy a diákok megtanulják a romákat szeretni és elfogadni.

 

A Szent Istvánt Társulat kiadásában megjelent, javarészt a cigányság történetét taglaló, 128 oldalas kötet ismerteti a cigány nép jelképeit, az általuk beszélt nyelveket, szokásaikat, megemlíti többek közt az 1956-os forradalom cigány hőseit, és bő fejezetet szentel a népcsoport mai helyzetének.
    Székely János megjegyezte: jó lenne tudatosítani, hogy a cigányság és a többségi társadalom között 600 éves együttélésük során sokáig nem volt jelentős feszültség.

 

A Te del o Del baxt! (Adjon neked Isten szerencsét!) - romani nyelvű alcímet viselő könyv a jelenről többi között azt írja, hogy a cigány gyerekeknek csak a 80 százaléka végzi el az általános iskola nyolc osztályát, tíz százalékuk jut el az érettségiig, örömtelinek nevezi ugyanakkor, hogy a felsőoktatásban tanulók két százaléka vallotta magát cigánynak.

 

A szerző kitér arra is, hogy "az utóbbi évtizedekben egyes politikai erők a cigányságot gyakran csak szavazatszerzésre használták fel", ehhez "a cigányok és nem cigányok közötti feszültség fenntartása is hasznos politikai fogás volt".