2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tanodahálózatot hoznak létre az edelényi kistérségben
2011. 02. 24. 00:00

Kincses Sziget - Térségi Tanoda Hálózat elnevezéssel, 150 millió forint uniós támogatással hátrányos helyzetű, főleg cigány származású gyerekeknek indul tanodai program Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Káló Károly tájékoztatása szerint a projekt az előkészítést követően - a szendrőládi Bhim Rao Egyesület koordinálásával - március 1-jén indul el Edelényben, Szendrőládon, Szendrőn, Perkupán és Bódvaszilason.

 

A program célja a minőségi oktatás támogatása, valamint az egész életen át tartó tanulásnak a kultúra eszközeivel való elősegítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségek esélyegyenlősége érdekében.

 

A szendrőládi egyesület az elmúlt év végén kezdte meg a leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára kiírt Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében a projekt kidolgozását, azért, hogy csaknem 250 hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, az általános iskola felső tagozatán vagy középiskolában tanuló gyermek tanórán kívüli oktatása megvalósulhasson, iskolai hátrányaikat leküzdhessék.

 

A program olyan pedagógiai módszereket vezet be, amelyek elősegítik a családias légkör kialakítását a tanodákban, növelik a diákok önbizalmát, és olyan élményekhez juttathatják őket, amelyek jobb sorban élő iskolatársaik számára természetesek; ehhez a térség pedagógusainak minden tudására szükség van - tette hozzá a projekt vezetője.

 

A tanodai foglalkozások mellett pályaorientációs, drogprevenciós, kulturális és szabadidős programok is szerepelnek a tanodai órákon, nagy hangsúlyt kap továbbá a nyelvoktatás és az informatikai képzés is.

 

A 150 millió forint uniós forrásból megvalósuló, 2012 augusztusáig tartó projekt keretében az öt tanoda számítástechnikai berendezéseket, bútorokat, oktatási segédeszközöket, a szabadidő eltöltésére alkalmas játékokat, sporteszközöket kap.