2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A tatárszentgyörgyi áldozatokra emlékeznek az évfordulón
2011. 02. 21. 00:00

A tatárszentgyörgyi fegyveres támadás halálos áldozataira emlékeznek kedden roma és nem roma szervezetek, közéleti személyiségek, kisebbségi önkormányzatok Budapesten és több vidéki településen.

A Pest megyei Tatárszentgyörgy cigánysorán 2009. február 23-ára virradóra az elkövetők az utca utolsó házára gyújtópalackokat dobtak, majd a tűz elől menekülő emberekre sörétes fegyverekkel rálőttek. A támadásban a 27 éves családfő, Csorba Róbert és ötéves kisfia életét vesztette, a szülők hatéves kislánya súlyosan megsérült.

 

A gyanú szerint a támadás a romák sérelmére elkövetett bűncselekmény-sorozat része volt. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást, a támadások hat halálos áldozatot követeltek.

 

A tatárszentgyörgyi gyilkosság évfordulója alkalmából kedden gyertyagyújtást és néma megemlékezést tartanak a budapesti Szent István-bazilika előtt, majd az áldozatok emlékére szentmisét mutatnak be. A Beszélő   Tatárszentgyörgy kiáltó éjszakája címmel felolvasóestet rendez, amelyen a folyóirat szerzői, költők, értelmiségiek emlékeznek a történtekre.

 

Az ország több kisebbségi önkormányzata szintén megemlékezést szervezett saját településén. Az Országos Cigány Önkormányzat volt elnöke, Kolompár Orbán megemlékezést hirdetett az érdekképviselet Dohány utcai épületébe, de - mint azt az MTI-nek hétfőn elmondta - mivel az épület bejárata mellett, a romagyilkosságok áldozatainak még 2009 novemberében állított emléktáblát az OCÖ új vezetése "eltüntette", szintén a bazilika előtt, majd a Nehru parton, a roma holokauszt emlékművénél kívánnak emlékezni a két áldozatra.

 

Múlt vasárnap a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség  békásmegyeri Megbékélés Háza Templomában rendezett megemlékezést: nappali virrasztást tartottak Csorba Róbert és kisfia emlékére, beszédet mondott Iványi Gábor metodista lelkész, igét hirdetett Donáth László evangélikus lelkész.

 

Daróczi Ágnes, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnöke az MTI-nek hétfőn elmondta: a tatárszentgyörgyi özvegy a gyermekeivel még mindig a szüleinél kénytelen lakni, ugyanis a biztosítótársasággal perben állnak, mert a támadás során kiégett és lakhatatlanná vált épület után szerintük méltánytalanul alacsony összeget fizetett a biztosító.

 

Hozzátette: a tavaly elindított és az idén is folytatódó, a német Zentralrat Deutscher Sinti und Roma és a hazai Phralipe által indított nemzetközi újjáépítési akció keretében a szülők házát felújították, komfortosabbá tették, így Csorba Róbert özvegye ott lakik gyermekeivel, amíg számukra új otthont nem tudnak biztosítani.

 

Daróczi Ágnes közlése szerint Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár segítségével a magyar kormány is csatlakozott akciójukhoz, egy meghívásos pályázat keretében a támadássorozat által érintett családoknak kívánnak segíteni, konszolidált lakáskörülményeket szeretnének nekik biztosítani. Tatárszentgyörgy mellett eddig Tiszalökön és Kislétán végeztek felújítási munkálatokat, míg az idén négy családnak akarnak segíteni, elsősorban Piricsén és Alsózsolcán, ehhez építőipari cégek felajánlásait várja a Phralipe - mondta.

 

Az NNI kilenc, romák sérelmére elkövetett bűncselekmény ügyében folytatott eljárást: az elkövetők 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves férfi és 5 éves kisfia vesztette életét.

 

A bűncselekmény-sorozat elkövetésével gyanúsított négy férfit 2009. augusztus 21-én, mintegy három héttel a Szabolcs megyei Kislétán történt gyilkosság után, Debrecenben fogták el. A feltételezett elkövetők azóta előzetes letartóztatásban vannak, büntetőügyük tárgyalása márciusban kezdődik meg a Pest Megyei Bíróságon.

 

A négy gyanúsított 9 helyszínen intézett támadást romák ellen; a vád szerint összesen 78 lövést adtak le, 7 helyszínen összesen 11 Molotov-koktélt dobtak el. A bűncselekmények következtében hatan meghaltak, öten életveszélyesen megsérültek, és a nyomozók szerint összesen 55 ember testi épségét veszélyeztették a gyanúsítottak.

 

A támadássorozattal gyanúsítható K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt - a többi között - előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntettével, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntettével vádolja az ügyészség.