HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Francia belügyminiszter: az illegális cigánytelepek 70 százalékát felszámoltuk

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 18    Forrás: MTI


Ez a cikk archív

A tavaly júliusban Franciaországban nyilvántartásba vett 741 illegális cigánytelep 70 százalékát a hatóságok felszámolták és több, mint 3700-ra tehető azon romák száma, akiket kitoloncoltak vagy pedig önként elhagyták az országot - mondta pénteken a francia belügyminiszter a Le Parisien című fővárosi napilapnak adott interjúban.

Hirdetmény

Brice Hortefeux ugyanakkor elismerte: "előfordul, hogy a táborhelyeket visszaépítik". Hozzátette: "egy ilyen helyzet nem oldható meg fél év alatt, de nem adjuk fel".

 

Elmondta: amint a hatóságoknak tudomására jut, hogy valahol új telepet hoztak létre, a felszámolás előtt egészségügyi, jogi és közbiztonsági intézkedéseket foganatosítanak.

 

"Az országunk nem fogadhatja el ezeket a valóságos bádogvárosokat, amely közül egyesekben minden higiénia hiányzik" - mutatott rá a miniszter.

 

Tavaly augusztusban és szeptemberben diplomáciai bonyodalmakat keltett Párizs és Bukarest között a Franciaországban rendezetlen körülmények között élő romániai cigányok tömeges hazaküldése, amelyet a nemzetközi közvélemény bírálatai ellenére Nicolas Sarkozy elnök a nyár folyamán felgyorsított.

 

"Mostanig a július 31-én nyilvántartásba vett 441 illegális cigánytelep 70 százalékát kiürítettük és 3741 személy tért haza származási országába vagy önként, vagy pedig mert rákényszerítettük" - hangsúlyozta Hortefeux.  

 

A cigány közösségeket segítő civil szervezetek szerint viszont a nyáron megkezdett szisztematikus kiutasítások ellenére nem változott a Franciaországban élő kelet-európai romák száma, amely évek óta 12 és 15 ezer között mozog.

 

"A romák hazamennek, aztán visszajönnek, mert ilyen abszurd a rendszer" - reagált a belügyminiszter szavaira Catherine Choquet, az Emberi Jogok Ligájának részéről.

 

Alexandre Le Cleve, a külföldi migránsokat segítő Cimade elnevezésű egyesület vezetője elmondta: amikor a kitoloncolási statisztikákat akarja a kormányzat növelni, elkezdi hazaküldeni a romákat, de többeket közülük már többször kitoloncoltak Franciaországból.

 

"Az emberek úgyis visszajönnek, vagy azért, mert munkát keresnek vagy azért, mert a családtagjaik itt maradtak" - állítja Pierre Chopinaud, a Romák hangja nevű szervezet vezetője.

 

Michel Sevre, a Kollektíva a roma gyermekek oktatási jogáért nevű mozgalom részéről pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy cigánytelepeket kisebbek váltották fel, így az egyesületeknek is nehezebb megtalálni a rászorulókat, akik félnek a hatóságok fellépésétől.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Farkas Flórián fércmunkának tartja a Sargentini-jelentést

  • Magyar roma nőről ír az Independent, aki a brit cigányság jogaiért küzd

  • „Te is a nemzet része vagy” – megtartották a 6. Roma Büszkeség Napját

  • Megtartották a Roma Büszkeség Napját, de Járóka Líviát nem hívták meg

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt