2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Francia belügyminiszter: az illegális cigánytelepek 70 százalékát felszámoltuk
2011. 02. 18. 00:00

Franciaországban nyilvántartásba vett 741 illegális cigánytelep 70 százalékát a hatóságok felszámolták és több, mint 3700-ra tehető azon romák száma, akiket kitoloncoltak.

Brice Hortefeux ugyanakkor elismerte: "előfordul, hogy a táborhelyeket visszaépítik". Hozzátette: "egy ilyen helyzet nem oldható meg fél év alatt, de nem adjuk fel".

 

Elmondta: amint a hatóságoknak tudomására jut, hogy valahol új telepet hoztak létre, a felszámolás előtt egészségügyi, jogi és közbiztonsági intézkedéseket foganatosítanak.

 

"Az országunk nem fogadhatja el ezeket a valóságos bádogvárosokat, amely közül egyesekben minden higiénia hiányzik" - mutatott rá a miniszter.

 

Tavaly augusztusban és szeptemberben diplomáciai bonyodalmakat keltett Párizs és Bukarest között a Franciaországban rendezetlen körülmények között élő romániai cigányok tömeges hazaküldése, amelyet a nemzetközi közvélemény bírálatai ellenére Nicolas Sarkozy elnök a nyár folyamán felgyorsított.

 

"Mostanig a július 31-én nyilvántartásba vett 441 illegális cigánytelep 70 százalékát kiürítettük és 3741 személy tért haza származási országába vagy önként, vagy pedig mert rákényszerítettük" - hangsúlyozta Hortefeux.  

 

A cigány közösségeket segítő civil szervezetek szerint viszont a nyáron megkezdett szisztematikus kiutasítások ellenére nem változott a Franciaországban élő kelet-európai romák száma, amely évek óta 12 és 15 ezer között mozog.

 

"A romák hazamennek, aztán visszajönnek, mert ilyen abszurd a rendszer" - reagált a belügyminiszter szavaira Catherine Choquet, az Emberi Jogok Ligájának részéről.

 

Alexandre Le Cleve, a külföldi migránsokat segítő Cimade elnevezésű egyesület vezetője elmondta: amikor a kitoloncolási statisztikákat akarja a kormányzat növelni, elkezdi hazaküldeni a romákat, de többeket közülük már többször kitoloncoltak Franciaországból.

 

"Az emberek úgyis visszajönnek, vagy azért, mert munkát keresnek vagy azért, mert a családtagjaik itt maradtak" - állítja Pierre Chopinaud, a Romák hangja nevű szervezet vezetője.

 

Michel Sevre, a Kollektíva a roma gyermekek oktatási jogáért nevű mozgalom részéről pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy cigánytelepeket kisebbek váltották fel, így az egyesületeknek is nehezebb megtalálni a rászorulókat, akik félnek a hatóságok fellépésétől.