2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balog szerint Magyarország amerikai megítélést nagyban befolyásolja a romaügy kezelése
2011. 02. 16. 00:00

Magyarország egyesült államokbeli megítélését nagyban befolyásolja a romaügy hazai és európai szintű kezelése, a tárgyalópartnerek nagy várakozással tekintenek a magyar kormány romaprogramjára.

A romaügy nem kizárólag emberjogi kérdés, hanem egyúttal olyan gazdasági kihívás is, amely stratégiai jelentőssel bír Európa jövője szempontjából - hangsúlyozta az államtitkár az Atlantic Council washingtoni intézetben tartott előadásában. Rámutatott, hogy a 12 millió európai roma 85 százaléka a volt szovjet blokk országaiban él, s a munkaerőpiacon nem jelentkező, inaktív részük erősen megterheli a szociális ellátórendszereket.

 

A romaprogram állt Balog Zoltánnak az amerikai külügyminisztériumban folytatott tárgyalásainak középpontjában is. A washingtoni oktatásügyi minisztériumban az államtitkár prezentációt hallgatott meg a szövetségi esélyegyenlőségi programokról és a hátrányos helyzetű családok felzárkóztatásáról.

 

Az államtitkár megbeszélést folytatott a National Democratic Council vezetésével is. Az amerikai nonprofit szervezet egy romaprogram beindítását tervezi Észak-Magyarországon.