2024 April 18., Thursday/Andrea, Ilma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nyolc éven át rá sem néztek az OCÖ gazdálkodására
2011. 02. 14. 00:00

Ellenőrzés nélkül költhette a közpénzt az OCÖ a szocialista kormányok idején – derül ki Dobóvári Ildikó, az Országos Roma Önkormányzat új hivatalvezetőjének a Lánchíd Rádiónak elmondott szavaiból.

Dobóvári Ildikó, az OCÖ (ma már ORÖ) új hivatalvezetője a Lánchíd Rádiónak elmondta: az Állami Számvevőszék, amelynek elvileg rendszeresen kellene vizsgálnia az állami támogatások törvényes felhasználását, az elmúlt 8 évben nem jutott el a Kolompár Orbán vezette szervezethez.

 

Nem tudok belenézni az iratokba, mert azok nagy részét elvitte a gazdasági rendőrség. 2006-tól 2010 első félévéig semmi olyan fontos irat sincs a kezünkben, amit egyáltalán át tudtunk volna venni – fogalmaz Dobóvári Ildikó. Az átadás-átvételről így fogalmaz: – Sajnos csak azt tudjuk átvenni, amit látunk. Így se egy mérleg, se egy leltár, se egy régi irat nincs.

 

Hogy meddig maradhatnak dokumentumok nélkül, azt mondja, most fognak ennek utánajárni. - Ha más nem, a legfontosabb ügyiratokról másolatot tudunk kérni a gazdasági rendőrségtől, vagy ahol éppen landoltak az iratok. Végig kell néznünk nekünk is, hogy egyáltalán mire is tudunk építkezni.

 

Az OCÖ-székház felújítására elment bő 30 millió forint látható nyomairól így fogalmaz: – A földszinti nagyteremben fölszedték a parkettát és járólapot tettek le, és ki is festették az első emeleti nagytermet. Azt sem mondom, hogy eltűnt a pénz, mert utána sem tudok nézni. Azt tudom mondani, hogy el van hanyagolva.

 

Arra, hogy több mint 100 millió forint hiányzik a kasszából, azt mondja: – A pénzekkel a támogatók felé kellett elszámolni. A működési támogatással a kincstárnak és a Miniszterelnöki Hivatalnak, a további pénzekkel különféle alapítványoknak.

 

A felvetésre, hogy a kassza hiánya abból is adódhatott, hogy egy-egy tartozás kiegyenlítése fölött szemet hunytak, s így a pénz útjáért a támogató, esetleg a MeH is felelőssé tehető, úgy reagált: – Az Állami Számvevőszék, amely az önkormányzatokat ebből a szempontból vizsgálja, nyolc éve nem volt kint az Országos Cigány Önkormányzatnál, csak most a tavalyi évben a feljelentéskor. Az önkormányzatokhoz általában azért kétévente kimegy az ÁSZ. Az elmúlt 8 év előtti időszakban, amikor vezettem az Országos Cigány Önkormányzatot, minden második évben kijöttek.

 

Hallgassa meg az interjút!