2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Román romák a cigány szócikk ellen
2011. 02. 12. 00:00

A román akadémia elmarasztalását kéri a diszkriminációellenes tanácstól két roma szervezet, amiért a román nyelv értelmező szótára a cigányokat sértő szócikket tartalmaz.

„Rossz beidegződésekkel rendelkező ember jelzője”: ez az egyik meghatározása a cigány szónak a román akadémia nyelvi intézetének jóváhagyásával megjelenő értelmező szótárban. – Egyértelmű az összefüggés a roma etnikum és a bűnözés között. Ezzel az akadémia nemcsak hátrányosan megkülönbözteti a roma kisebbséghez tartozókat, és súlyosan megsérti őket emberi mivoltukban, hanem elősegíti a negatív sztereotípiák terjedését – vélekedett az Impreuna (Együtt) elnevezésű roma szervezet képviselője.

 

Gelu Duminica szándékosságot sejt. – A szócikkekben egyetlen pozitív árnyalat sincs (például „cigány szeretője volt” arra, aki könnyen meggyújtja a tüzet). Csakis a negatív jelentést hordozó kifejezéseket sorolták fel – érvelt a roma szervezet képviselője.

 

Szeretnék, ha a diszkriminációellenes tanács nyilvános bocsánatkérésre kötelezné az akadémiát, illetve kérik, hogy rendezzenek nyilvános vitákat a népek önmeghatározási jogáról.

 

- A magyarral ellentétben, a román nyelvben egyértelműen pejoratív kicsengése van a cigány szónak. Van is egy határozatunk, amiben ezt megállapítjuk. De ez az első alkalom, hogy tudományos álláspontról kell döntenünk – nyilatkozta lapunknak Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke.

 

A sértőnek tartott szócikk a román értelmező szótár három kiadásában jelent meg, először 1994-ben. Most azért került a középpontba, mert az akadémia támogatta egy demokrata párti szenátor törvényjavaslatát, hogy a roma kisebbség tagjait a jövőben cigányként említsék a hivatalos dokumentumokban. A vezető kormánypárthoz (PD-L) tartozó Silviu Prigoana szerint külföldön a romákat sokszor összetévesztik a román néppel, a roma és a román szavak közötti hasonlatosság miatt.

 

Prigoana kezdeményezését a szenátus elvetette, viszont a döntő szót a tervezetről a képviselőház mondja ki. A kormány támogatta az indítványt, éppen az akadémia és a nyelvtudományi intézet szakmai véleményezésére támaszkodva.

 

- Nem hiszem, hogy egy demokratikus társadalomban ki kellene iktatni a szótárból bármilyen kifejezést. Viszont igenis számít, hogy a szavakhoz milyen jelentéseket társítunk – mutatott rá a diszkriminációellenes tanács elnöke. Asztalos diszkriminatívnak és szakmaiatlannak tartja a román akadémia álláspontját, de hangsúlyozta, a testület a tagok többségi szavazatával dönt.

 

A diszkriminációellenes tanács véleményét a szenátusbeli szavazás előtt is kikérték. A testület ugyanazt mondta, amit egy korábbi döntésében már megállapított: minden kisebbségnek joga van meghatározni önmagát, ez a nemzetközi okmányokban is szereplő jog.