2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma családok kaptak tüzifát az erdészettől
2011. 02. 12. 00:00

Az erdészet Hárofitnek tett felajánlása révén az elmúlt hetekben tíz hátrányos helyzetű roma család fűtési gondjai enyhültek. Az érintettek sajátkezűleg gyűjtötték össze a tüzifát.

A korábbi, tartósan hideg időjárás miatt a hátrányos helyzetű roma családok sok esetben rendkívül nehezen tudják megoldani a fűtést. Mivel sok famíliában egyetlen aktív kereső sincs, ezért a gyerekek eltartása mellett szinte megoldhatatlan feladatot jelent  összegyűjteni a tüzelő árát. Így kifejezetten nagy segítséget jelentett, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. felajánlotta a    Hárofitnek, vagyis a Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesületnek, hogy a rászoruló  családok az erdőben saját felhasználásra  összegyűjthessék a földön fekvő faanyagot.

 

Forgács Károlyné, az egyesület elnöke elmondta: az akcióban összesen tíz család vett részt a Johanneumnál lévő erdőben. Ezt követően az egyesület kiszállította a tüzifát az érintettek otthonába. Forgács Károlyné hangsúlyozta: nagyon örültek az erdészet felajánlásának, hiszen a családok éppen a nagy hidegek idején szedhették össze a tüzelőt. Az érintettek ráadásul - mind nagycsaládosok -, bérpótló juttatásban részesülnek, vagyis nincs állandó munkahelyük.

 

Orsós Ferencné  is örömmel vette a felajánlást, hiszen a családanya munkanélküli, négy kiskorú gyermekével van otthon. Az Orsós család korábban nem tudott mivel fűteni, így hatalmas segítséget jelentett, hogy közel egy hónapig nem kellett aggódniuk a tüzifa beszerzése miatt.



Horváth Zsolt házához összesen három köbméter  összegyűjtött fát szállítottak ki, amely náluk is körülbelül egy hónap alatt fogyott el.

 

A gyűjtést egyébként Forgács Károly koordinálta, vagyis ő felügyelte, hogy a családok az állófákat ne vágják ki. Mint elmondta:  saját kezűleg vitte a fát a családoknak, akiken az öröm mellett a megkönnyebbülés jeleit is látta, hiszen  a tüzelő beszerzésével nagy teher került le az érintettek válláról.

 

Horváth Zsolt házához három köbméter tüzifát a szállítottak ki Fotó: Horváth Csaba

Horváth Zsolt házához három köbméter tüzifát a szállítottak ki Fotó: Horváth Csaba

 

Forgács Károly azt is elárulta, hogy  hamarosan újabb gyűjtést szerveznek, hiszen az idei télnek vélhetően lesznek még kimondottan hideg napjai.