2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A roma lakosság érdekeiért
2011. 02. 10. 00:00

Nagy József György, a Demokratikus Roma Vezetők Szövetségének megalakulás óta irányítja a szervezet munkáját. Az OCÖ januári alakuló ülésén a DRVSZ vezetőjeként elnökhelyettesi megbízást kapott.

– Milyen aktuális, folyamatban lévő programjai vannak jelenleg a DRVSZ-nek? Milyen tevékenységekkel képviseli a roma lakosság érdekeit?


– A DRVSZ minden évben számos pályázatot nyújt be, hogy a megfogalmazott célokat teljesíteni tudja. Ezek között szerencsére igen sok nyertes pályázatunk van, melyek lehetővé teszik, hogy sokoldalú, színes és gazdag tevékenységgel tudja támogatni szövetségünk a hátrányos helyzetű illetve roma/cigány embereket. Jelenleg több gyermek és ifjúsági programunk zajlik. Az Oktatásért Közalapítvány támogatásából működtetjük a társadalomismereti és tánc tehetségműhelyünket, ahol 11-17 év közötti gyermekek, fiatalok dúsító, gazdagító tehetséggondozását végzik a kiváló szakemberek. 

 

Országos levelező tanulmányi versenyt is meghirdettünk szintén az Oktatásért Közalapítvány jóvoltából, itt már a 3. levelező fordulónál tart a verseny. Szociális adminisztrációs tevékenységet is biztosítunk a rászorultaknak, akik a hét öt napján délelőtt kereshetik fel munkatársainkat, ha segítségre van szükségük hivatalos ügyeik intézésében, rendezésében. Folyamatban van az energiatakarékos izzócsere programunk, melynek során nagycsaládosokat juttatunk korszerű izzókhoz. Tervezés, szervezés alatt van a hagyományos nyári táborozásunk is, melynek forrását már sikerült biztosítani egy sikeres pályázatból. Befogadták egy TÁMOP-os pályázatunkat is, melynek előkészítő munkáit a közelmúltban indítottuk el. Reménykedünk egy határon átívelő programunk pályázati sikerében is, amit szlovén partnerekkel kívánunk megvalósítani. Több beadott pályázatunk mellett most kerül benyújtásra egy foglalkoztatási programunk is. Munka tehát van bőven, és remélem, hosszú időn keresztül marad is. Ez jelenti ugyanis a DRVSZ számára a sikert.


– Ismét az Országos Cigány Önkormányzat képviselője, illetve alelnöke lett. Milyen terveket, elképzeléseket kíván megvalósítani munkája során?


– Mindig nagy hangsúlyt fektettem a kitartó, elkötelezett munkára. A szövetség keretén belül éppen ezért szakmai műhelyeink dolgozzák ki a foglalkoztatás, a képzés, az oktatás és a lakhatási körülmények kapcsán felmerülő problémák megoldásának lehetséges alternatíváit. Ezeket a szakmai programokat szeretném megvalósítani, előre vinni munkám során. Égetően sürgős ugyanis, hogy hatékony programokkal lépjünk fel ezeken a területeken, a romák foglalkoztatási szintjének növelése pedig elsődleges feladat. Nem járható út az, ha az embereket, legyen az roma vagy nem roma, abban erősíti meg a segélyezési rendszer, hogy nem érdemes legálisan dolgozni, mert a segély és a feketegazdaságban végzett munka kifizetődőbb.


– Milyen szakmai bázisra támaszkodhat, kikre számíthat munkája során?


– A Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége nagyon szerencsés helyzetben van, hiszen a gyakorlott roma vezetők tapasztalata mellett a jól képzett diplomás romák szaktudá- sára is számíthat. Van közöttünk többek között tanár, nyelvész, szociológus, közgazdász, kommunikációs szakember is, jómagam pedig művelődésszervező és felnőttoktatási szakértő végzettséggel rendelkezek. Ez a sokféle gyakorlati és elméleti tudás ötvöződik a DRVSZ szakmaiságában, mely biztos támaszt jelent mindenkori munkánkban. Természetesen ez mintaként is szolgálhat a fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, hisz tanulni, folyamatosan képezni magunkat ma már az elhelyezkedés alapvető záloga.


– Említette, hogy a foglalkoztatást és képzést tartja hangsúlyos területnek. Hogyan látja megvalósíthatónak a foglalkoztatottság szintjének növelését?


– Rá kell találni azokra a területekre, ahol a legrövidebb idő alatt viszonylag nagy tömegben lehet alacsony iskolázottságú vagy éppen nem piacképes szaktudással rendelkező emberek tömegeit elhelyezni. Többek között a mezőgazdaság és az építőipar tűnik ilyen területnek. A mi környékünkön még az erdőgazdálkodás vonható be ebbe a körbe, és nem felejthetjük el a szociális szolgáltatásokat sem. Persze ezzel párhuzamosan a felnőttképzést is meg kell erősíteni, valódi ösztönzőkkel ellátni, aminek következtében a valóban motivált klienseket a munkaerő-piacon hasznosítható szaktudáshoz lehet hozzájuttatni. Felnőttoktatási szakértőként is úgy vélem, hogy a piaci igényekhez igazodó, annak elvárásaira azonnal reagálni tudó intézményekre, szervezetekre van szükség, melyek magas szakmai háttérrel és erős elkötelezettséggel rendelkeznek a hátrányos helyzetű rétegek oktatása, képzése kapcsán. A DRVSZ ebben is igyekszik élen járni, hiszen több sikeres képzési, foglalkoztatási program megvalósítása fűződik nevéhez. Bízok abban, hogy ez a későbbiek során is így marad.