2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A román szenátus elvetette, hogy a romákat mostantól cigányként említsék
2011. 02. 09. 00:00

A román szenátus elutasította szerdán azt a törvénymódosító javaslatot, hogy a roma kisebbség tagjait a jövőben cigányként említsék a hivatalos dokumentumokban.

A Silviu Prigoana demokrata párti szenátor javaslatát 51 szenátor utasította el, 27-en pedig támogatták. Egy héttel ezelőtt a román szenátus illetékes bizottsága támogatta az indítványt.

 

A kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L) szenátorának javaslatával akkor az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PSD) szenátorai is egyetértettek. A szerdai szenátusi vitán azonban az ellenzék és a kormánypártok részéről felszólaló honatyák többsége már ellenezte a módosítást, és annak elvetését javasolta.

 

Prigoana azért javasolja a névváltoztatást, mert szerinte Románia számára hátrányos, hogy külföldön a romákat sokszor összetévesztik a román néppel. Szerinte megtévesztő a roma és a román megnevezés közötti hasonlatosság, ezért szorgalmazza a cigány szó használatát.

 

Javaslatát a Román Tudományos Akadémia is támogatta, amely megvizsgálta, hogy az Európai Unió számos országában is a cigány kifejezést használják.

 

A módosító indítvánnyal nem értettek egyet a roma jogvédő szervezetek. Az indítványt ellenzi egyebek között a román külügyminisztérium és a kulturális minisztérium, valamint a román országos diszkrimináció ellenes tanács.

 

Az indítvány ellenzői szerint Románia az Európa Tanács ajánlását sértené meg, ha elfogadná a javaslatot, hiszen - mint mondják - egy kisebbségnek joga van meghatározni önmagát, és megválasztani saját megnevezését.

 

Ebben a kérdésben ügydöntő hatáskörrel a román képviselőház rendelkezik.