HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A romák és a népszámlálás

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 06    Forrás: bumm.sk


Ez a cikk archív

Annak ellenére, hogy Szlovákiában évről évre emelkedik a romák száma, a népszámlálás eredményeiből ez valószínűleg nem derül majd ki.

Hirdetmény

A 2001-es népszámláláskor 89 920 lakos vallotta magát romának. Becslések szerint ma a számuk megközelítőleg 440 ezer. „A népszaporulat a romák köreiben sokkal nagyobb arányú, mint a nem romák esetében, így  számuk napról napra növekszik. 2025-ig akár 525 ezerre emelkedhet“ - mondta a SITA hírügynökségnek Boris Vaňo, a demográfiai kutatóközpont munkatársa.


Az egyik ok, amely miatt a romák nem vállalják valós identitásukat, a szocializmus idejére nyúlik vissza, amikor még nem ismerték el hivatalos kisebbségnek a romákat is. „Ezért általában szlovák nemzetiséget tüntettek fel. Kutatásaink eredményei rámutatnak arra is, hogy a romák gyakran nem tesznek különbséget az állampolgárság és a nemzetiség között. Szlovákiában élnek, így szlováknak tartják magukat“ - mondta Elena Gallová Kriglerová, az etnicitást és a kultúrát kutató központ munkatársa. Tomáš Hruštič, a nemzeti demokratikus intézet munkatársa úgy gondolja, nagyon fontos szerepet játszik az a körülmény, hogy a romákat gyakran megbélyegzik, hivatalosan ezért inkább szlováknak vagy magyar nemzetiségűnek mondják magukat. „Ez azonban nem hazugság, hiszen természetes dolog, hogy valakinek egyszerre több identitása is legyen“ - jelentette ki. Az adatgyűjtés szlovákiai módszere e tekintetben hiányos, mert nem számol kettős identitással és a lakosság nem tüntethet fel több nemzetiséget, holott a gyakorlatban ez a természetes.

Vaňo szerint a romák száma a népszámláláskor sokkal magasabb lehetne, ha minden roma romának vallaná magát. „Nem feltételezem azonban, hogy ez így lesz. A roma nemzetiségű lakosság számaránya a tíz évvel ezelőttihez lesz hasonló, vagy talán valamivel magasabb. Az azonban biztos, hogy nem felel majd meg a romák valós számának“ - szögezte le Hrustič.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt