2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár Orbán: már kedden átadtuk az OCÖ hivatalát
2011. 02. 04. 00:00

Az OCÖ hivatalának átadás-átvétele már kedden megtörtént - közölte a szervezetet korábban irányító Kolompár Orbán pénteken az MTI-vel.

A roma érdekképviseleti szervezetet nyolc éven át irányító vezető ezt annak kapcsán közölte, hogy a Magyar Hírlap előző napi számában Farkas Flórián megválasztott elnök úgy nyilatkozott: még zajlik az átadás-átvétel, és remélhetőleg a héten lezárulhat a hivatalos procedúra.

 

Kolompár Orbán azt mondta, hogy megfelelő, stabil gazdasági háttérrel, 168 millió forint készpénzállománnyal adta át a hivatalt; az erről szóló jegyzőkönyvet a korábbi és a jelenlegi - megbízott - hivatalvezető, valamint a választásokon győztes szervezet képviselői is aláírták.

 

Megjegyezte, hogy a megválasztott új elnök kérésére hétfőn a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) munkatársai is megjelentek az OCÖ hivatalában, hogy részt vegyenek a munkában.

 

Kolompár Orbán elmondta, hogy a keddi, késő éjszakába nyúló, hivatalos procedúrán minden kérdést tisztáztak, nincsenek követelések. A hivatal átadás-átvételén Farkas Flórián megválasztott elnök nem vett részt, őt frakciótársai képviselték - tette hozzá.

 

Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, romaügyi miniszteri biztost, a január 9-i kisebbségi választásokon győztes Lungo Drom vezetőjét január 20-i alakuló közgyűlésen választotta elnökké az OCÖ új képviselő-testülete. A testületbe - az elektori voksolás eredményeként - a Lungo Drom 37 képviselőt delegálhatott, míg a rivális szervezet, az OCÖ-t eddig irányító Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) 16 mandátumot szerzett.

 

A mandátumátvétel után tartott zárt alakuló ülésen az 53 tagú testület megjelent 52 képviselője egyedüli jelöltként, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta meg elnöknek Farkas Flóriánt, aki 1995 és 2002 között, két egymást követő cikluson át már vezette az országos önkormányzatot. Az alakuló üléstől csak Kolompár Orbán maradt távol, mert az ellene folyó per tárgyalásán kellett megjelennie Kecskeméten.

 

Már az alakuló közgyűlésén döntöttek arról, hogy Bozó Krisztinát, az OCÖ addigi hivatalvezetőjét azonnali hatállyal felmentik, és ideiglenesen Dobóvári Ildikót, az OCÖ korábbi hivatalvezetőjét bízzák meg a feladat ellátásával, s az átadás-átvételt már aznap elkezdik.

 

Kolompár Orbán sérelmezte, hogy az OCÖ alakuló ülését követően a Lungo Drom képviselői az új hivatalvezetővel "ellepték" a Dohány utcai székházat, minden ajtót kinyitottak, a zárakat lecserélték, így az átadás-átvétel nem szabályszerűen kezdődött el.

 

Az MTI péntek délelőtt többször is megpróbálta elérni telefonon Farkas Flóriánt, illetve az OCÖ megbízott hivatalvezetőjét, de egyikükkel sem sikerült kapcsolatba lépni.