2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romaprogram: Vége a tömeges juttatásoknak
2011. 02. 03. 00:00

Az oktatás és a munkahelyteremtés áll az európai romaprogram középpontjában – mondta el a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Balog Zoltán szerint már az első Orbán-kormány idején elindítottak egy fajta szemléletváltást, amit most szeretnének folytatni. Szavai szerint a változást abban szeretnék elérni, hogy a mélyszegénységben élők elsősorban ne a segélyektől, ne az államtól várják a megoldást. A jelentősebb változásokat azonban csak hosszú évtizedek elteltével fogjuk érzékelni – mondta.

Balog szerint a romakérdés nem kizárólag Magyarország magánügye, hiszen Európában mintegy 12 millió roma él, méghozzá 80 százalékuk az újonnan csatlakozott országokban. Ezért a romaprogram megvalósításához az Unió segítségére is szükség van – vélekedett az államtitkár.

Balog azt is elmondta, a romaprogram azok számára jelent majd lehetőséget, akik valóban szeretnének felemelkedni, kitörni a mélyszegénységből. A programban ötmilliárdot szánnának például a romatelepeken élők lakhatási körülményeinek javítására. A tervek szerint annak segítenének lakáshoz jutni, aki vállalja, hogy tartósan dolgozik, a gyereke iskolába jár és közösségi tevékenységben is részt vesz. A támogatásokat pályázatok útján lehet majd megkapni, illetve az önkormányzatok fogják majd megkeresni azokat a roma családokat, akikről a környezetük is azt gondolja, hogy nekik érdemes segíteni, mert ők tényleg igyekeznek – mondta Balog, aki egyúttal megjegyezte, az eddigi gyakorlattal szemben véget vetnek a tömeges juttatásoknak.

Balog a program megvalósításában számít az egyházi, illetve a segélyszervezetek segítségére is.

Pénz egyébként most is van romaprogramra, csak rosszul használják fel – állítja Balog, aki szerint egy részét például ellopják, másik része pedig el sem jut oda, ahová kellene, sokan ugyanis visszaélnek a támogatásokkal. Felhívta a figyelmet egy ÁSZ-vizsgálatra is, amely kimutatta, hogy az elmúlt tíz évben 120 milliárdot költöttek romaügyre, de ebből a romák mindössze tízmilliárdot kaptak.

Annak érdekében, hogy elejét lehessen venni a visszaéléseknek, Balog szerint érdemes lenne fontolóra venni az adatgyűjtést, vagyis meg kell vizsgálni, pontosan hány roma él az országban, ha pedig romaprogramról beszélünk, akkor meg kell azt nézni, hogy valóban a romákhoz jutnak-e el a támogatások.

Sok pénz tűnik el egyébként a képzési rendszerben is, ahol olyan szakmákra képzik az embereket – már ha képzik egyáltalán -, amelyekkel nem tudnak elhelyezkedni, ezért ebben a rendszert működtetőknek súlyos felelőssége van – vélekedett az államtitkár.