HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Perelnének a kitelepítettek

betűméret csökkentése betűméret növelése
2011 Február 01    Forrás: dunatv.hu


Ez a cikk archív

Több mint hetven családot költöztetett ki decemberben a kolozsvári polgármesteri hivatal a város peremén levő hulladéktároló mellett felépített szükséglakásokba. A nemcsak romákból álló telepen most esetenként tucatnyian laknak a 16-18 négyzetméteres lakrészekben, több családnak meg csupán telket és némi építőanyagot biztosított az önkormányzat. A nemrég utcára is vonuló áttelepítettek perelnének.

Hirdetmény

Itt minden csuromvíz – mutatják a kanapé mögötti tócsát és a penészedő falakat a pataréti lakások egyikében. Egy barakkrészben egy fürdőszoba szolgálja ki a négy lakrész lakóit, melegvíz nincs, csak ha kazánt szerelnek be a lakók. Ugyanez a helyzet a fűtéssel is. A 76 családot december közepén költöztették ki a város peremére. Harminc család csupán telket és némi építőanyagot kapott, közülük csupán egy tudott egy barakkot felhúzni.

Sokan törvénytelenül éltek a felszámolt telepen, de sokan vannak azok is, akik bért fizettek az önkormányzatnak. A város szeméttelepe mellé, szennyezett környezetbe költöztetett tiltakozók tisztességes, a városban levő szociális lakásokat kérnek.

A Patarétre kiköltöztetett családok perelnék a városházát, ugyanis nem volt törvényszéki végzés az áthelyezésről, emellett december 1. és március 1. között nem szabad kilakoltatni senkit. Többen érvényes bérleti szerződéssel rendelkeztek. Az ügyet felvállaló ügyvéd szerint igaz ugyan, hogy  ezek a szerződések 2004-ben, illetve 2009-ben megszűntek, ám mivel a polgármesteri hivatal továbbra is begyűjtötte a bérleti díjat, ezzel a romániai törvények szerint érvénybe lépett a bérleti szerződés hallgatólagos meghosszabbítása.

A városháza már 2005 óta tervezi, hogy ifjúsági lakásokat épít arra a területre, ahonnan kitelepítették a családokat, ám a terület egy része visszaszolgáltatási per tárgyát is képezte, ezért nem lehetett eddig lépni, mondják a polgármesteri hivatal illetékesei. Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt