2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Perelnének a kitelepítettek
2011. 02. 01. 00:00

Több mint hetven családot költöztetett ki decemberben a kolozsvári polgármesteri hivatal a város peremén levő hulladéktároló mellett felépített szükséglakásokba.

Itt minden csuromvíz – mutatják a kanapé mögötti tócsát és a penészedő falakat a pataréti lakások egyikében. Egy barakkrészben egy fürdőszoba szolgálja ki a négy lakrész lakóit, melegvíz nincs, csak ha kazánt szerelnek be a lakók. Ugyanez a helyzet a fűtéssel is. A 76 családot december közepén költöztették ki a város peremére. Harminc család csupán telket és némi építőanyagot kapott, közülük csupán egy tudott egy barakkot felhúzni.

Sokan törvénytelenül éltek a felszámolt telepen, de sokan vannak azok is, akik bért fizettek az önkormányzatnak. A város szeméttelepe mellé, szennyezett környezetbe költöztetett tiltakozók tisztességes, a városban levő szociális lakásokat kérnek.

A Patarétre kiköltöztetett családok perelnék a városházát, ugyanis nem volt törvényszéki végzés az áthelyezésről, emellett december 1. és március 1. között nem szabad kilakoltatni senkit. Többen érvényes bérleti szerződéssel rendelkeztek. Az ügyet felvállaló ügyvéd szerint igaz ugyan, hogy  ezek a szerződések 2004-ben, illetve 2009-ben megszűntek, ám mivel a polgármesteri hivatal továbbra is begyűjtötte a bérleti díjat, ezzel a romániai törvények szerint érvénybe lépett a bérleti szerződés hallgatólagos meghosszabbítása.

A városháza már 2005 óta tervezi, hogy ifjúsági lakásokat épít arra a területre, ahonnan kitelepítették a családokat, ám a terület egy része visszaszolgáltatási per tárgyát is képezte, ezért nem lehetett eddig lépni, mondják a polgármesteri hivatal illetékesei.