2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

OCÖ: alaptalanul vádolják rasszizmussal a magyar kormányfőt
2011. 01. 27. 00:00

Igaztalanul vádolják a magyar kormányt és vezetőjét antiszemitizmussal és rasszizmussal - írta csütörtöki közleményében az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) újonnan választott elnöksége.

A magyar kormányt ért, hetek óta tartó hazai és európai uniós kritikák és politikai támadások tartalmilag új elemmel, a nacionalizmus és az antiszemitizmus vádjával bővültek, és ez a vádaskodás érthetetlen azért is, mert a magyar törvények minden jogot és minden lehetőséget biztosítanak a magyarországi kisebbségek számára - olvasható a kommünikében, amelyet a szervezet új elnöke juttatott el az MTI-nek. (Farkas Flórián a negyedik ciklusát tölti a Fidesz országgyűlési frakciójának soraiban, és tavaly júniusban romatámogatásokat felügyelő miniszteri biztossá nevezték ki, valamint múlt csütörtökön az 53 fős OCÖ elnökévé választották.)

 

Az OCÖ elnöksége leszögezi: Magyarországon - Európában egyedülálló módon - az alkotmányban a nemzetiségeket mint államalkotó tényezőt határozták meg, és biztosították az érdekképviseletüket helyi, regionális és országos szinten egyaránt.

 

"Annak a politikai erőnek a kormányfőjét vádolják antiszemitizmussal, rasszizmussal, amely három országgyűlési képviselői helyet biztosított a magyarországi cigányság számára, és az Európai Parlamentbe egyedüliként küldött roma származású képviselőt a hazai és az európai cigányság képviseletének ellátására. Úgy véljük, egy nacionalista, antiszemita, rasszista kormánnyal erre nem lenne lehetőség" - fogalmaztak.

 

A roma vezetők szerint a támadásokkal az EU által is támogatott egységes romastratégia kidolgozásáról, az érdemi munkáról akarják elterelni a figyelmet. Az OCÖ elnöksége "felszólít minden, a kisebbségekről felelősséggel gondolkodó európai állampolgárt, hogy az egyes, ellenérdekű politikai csoportok képviselete helyett a magyarországi kisebbségek érdekeit tartsák szem előtt, és mesterségesen gerjesztett vádakkal ne nehezítsék a szakmai programok végrehajtását".