2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Segély helyett kártyát adnak a romáknak
2011. 01. 22. 00:00

Idén nyártól bevezeti a pozsonyi szociális minisztérium az úgynevezett E-pay kártyát. Ennek lényege, hogy a szociális segélyt nem készpénzben kapnák a rászorulók, hanem egy mágneskártyára.

A tárca eredetileg úgy tervezte, a pénzt csak élelmiszerre, tisztítószerekre és ruházkodásra lehetne költeni. Legújabb terve szerint azonban akár cigarettát és alkoholt is lehet vásárolni, ez viszont az egész újítás értelmét kérdőjelezi meg.

 

Ha a kártyahasználatot az elektronikus rendszeren keresztül felügyelő szociális hivatal azt tapasztalná, hogy az érintett három napon keresztül csak cigarettát vagy alkoholt vett a kártyával, élelmiszert nem, akkor e termékek vásárlását korlátoznák a kártyával.

 

Lucia Nicholsonová, a minisztérium államtitkára hangsúlyozta, az E-pay kártyát nemcsak a roma lakosság, hanem az összes szociális segélyre jogosult személy számára bevezetik. Ha a rendszer beválik, később alkalmazni lehet más további állami juttatások esetében (pl. gyermekgondozási segély, családi pótlék).

 

Egyelőre 550 kártyát adnak ki, az eperjesi kerület öt kisközségében. Két évig tesztelik, ha sikeres lesz, akkor további településekre is kiterjesztik.